Termická energia potravín

Každá potravina, ktorú konzumujeme, má na naše telo určité tepelné pôsobenie. Potraviny môžu telo zahrievať, rozpáliť, môžu ho občerstviť alebo ochladiť, môžu však teplotu aj nezmeniť. Tieto tepelné účinky však nedokážeme stanoviť meraním telesnej teploty, ide o pocit aký máme po skonzumovaní určitej potraviny. Termické účinky potravín sú vlastne účinky potravín na naše tri ohrievacie komory v tele, na trojitý žiarič.

Každá zdravotná porucha v ľudskom tele je porušením rovnováhy medzi jin a jang.

Ak chceme túto poruchu zharmonizovať, je nutné poznať termické pôsobenie potravín a vytvoriť diétu, ktorá túto poruchu postupne odstráni.

Každá potravina alebo bylina (liečivé byliny sú špecializované potraviny určené pre chorých) vyvoláva v tele zmenu. V prípade silne vyhradenej termickej kvality sa pociťovaná teplota výrazne mení. Po niektorých pokrmoch sa spotíme a po niektorých sa môžeme až otriasť chladom. Pohyb energie(čhi) a prúdenie krvi sa mení už pri vplyvoch, ktoré si mnohokrát ani nedokážeme uvedomiť. Keď budeme po určitú dobu piť len chladené nápoje a jesť veľa ovocia bohatého na vodu, prúd čchi sa spomalí a telesná teplota sa zmení na podchladenie. Objavia sa také príznaky podchladenia ako zimnica, spomalené myslenie, chladné končatiny, hnačky, bledé pery a jazyk, rezavé bolesti v podbrušku, ktoré sa teplom lepšia. Tieto známky chladu majú jinovú povahu.

Rozdelenie potravín podľa účinku na telo:

Potraviny majúce ochladzujúci až chladný termický vzor spôsobujú spomalenie vitálnych a aktívnych síl. Spomaľovaním sa látky v tele zhromažďujú a dochádza k vzniku usadenín. Ochladzujúce potraviny sú charakteru jin, svojim pôsobením pomáhajú ochladiť nadmernú vnútornú horúčavu. Vyrovnávajú pôsobenie horúcich potravín. Chlad osviežuje a ochladzuje krv. Chladné potraviny budujú telesné substancie, spomaľujú a ukľudňujú.

Potraviny majúce ohrievajúci až horúci účinok prinášajú do tela dynamiku, urýchľujú prúd čchi. Urýchlenie je aktívne a rozpúšťa nazhromaždené, ide o silu jang, ktorá je otepľujúca. Vždy ide o to v akej miere má potravina v sebe vlastnosť jang. Ohrievajúce potraviny rozpúšťajú blokády vzniknuté následkom používania chladných potravín alebo následkom vnútorného chladu. Dynamizujú a mobilizujú čchi a krv. Teplo stimulujú, čistia a povzbudzujú.

Vyhradene horúce a studené potraviny musíme užívať veľmi opatrne, v malých množstvách, nakoľko ich pôsobenie v tele je extrémne. Chladné potraviny majú na telo taký účinok, že podporujú jin, udržujú jang na uzde. Teplé požívatiny chránia jang a jemne pohybujú jin aby sa nadmerne nezhromažďoval.

Neutrálne pôsobiace potraviny sa pokúšajú v tele udržať daný stav. Ich účinok na telo je taký, že uvoľňujú stred a stabilizujú ho. Pokúšajú sa nájsť rovnováhu medzi jin substanciami čiže šťavami, telesnými tekutinami, miazgou a krvou a medzi jangovými vlastnosťami čchi a duchom(šen). Neutrálne potraviny vytvárajú v tele kľudný základ, zvlhčujú, zhromažďujú a sústreďujú sily pre telo.

Studené potraviny: vytvárajú v tele chlad. Ľahko vedú ku stagnácii, vedia ochladiť vnútorné horúce procesy a zároveň ukľudňujú podráždeného ducha, uzemňujú a spomaľujú. Čchi vedú smerom dole a spútavajú ju, čím vytvárajú chlad. V nadbytku, hlavne v zime, príliš ochladzujú telo.

Potraviny energeticky chladné: riasy, banány, grepy, krab, smotana soľ, sojová omáčka, umeboši, melóny, paradajky, kiwi, konské mäso, zajačia pečeň, jogurt, tvaroh, biele korenie, lopúch, praslička, uhorka, palina, horec…

Chladné potraviny: produkujú telesné šťavy. Tonizujú krv, vyrábajú rezervy pre telo a ukľudňujú myseľ. Udržujú rovnováhu oproti teplým pokrmom.

Patrí k nim: čínska kapusta, hlávkový šalát, jablká, mango bôby, klíčky mungo, baklažán, hrušky, pohánka, proso, pšenica, jačmeň, pomaranč, mandarinky, mäta, reďkev, špenát, tofu, šampiony, zeler, špenát, sójové mlieko, uhorky, zemiaky, zelený čaj, grepy, sézamový olej…

Teplé potraviny: posilňujú energiu. Zahrievajú telo a zabraňujú škodlivému účinku vetra a chladu. Zahrievajú stred a tak podporujú žalúdok v jeho práci, uľahčujú trávenie. Pomáhajú slezine, ktorá potrebuje teplo, aby vstrebala z jedla všetku výživu.

Patria sem potraviny ako: dlhozrnná ryža, hliva ustricová, vlašské orechy, jarná cibuľka, bazalka, ďatle, badyan a hrebíčky, kôprové semienko, jahody, broskyne, ocot, fenykel, maliny, kurča, čerstvý zázvor, káva, kardamon, gaštany, čerešne, cesnak, kokos, , koriander, pór, liči, hnedý a biely cukor, med, mandle, muškátový orech, pomarančová kôra, cibuľa, sladké zemiaky, rozmarín, pažítka, slnečnicové semiačka, víno, škorica, jahňacie, srnčie, bažantie, hovädzie, ovčie a kozie mäso, sójový a repkový olej, tabak, víno.

Horúce potraviny: majú na telo výrazný vplyv. Extrémne povzbudzujú jang, dynamizujú a aktivujú čchi a krv. Horúce povzbudzuje tým, že zrýchľuje cirkuláciu čchi a krvi, energiu smeruje zhora a nedovoľuje vetru preniknúť do tela. Zahrieva duté aj plné orgány. Pohybom čchi a krvi sú aj tie najjemnejšie kapilárky dobre zásobené energiou, čo im zaručuje ochranu voči škodlivým vplyvom. Avšak nadbytok horúceho vytvára v organizme škodlivú horúčavu a vysušuje telesné šťavy.

Patrí sem: tvrdý alkohol, cyansklé korenie, pstruh, čili, sušený zázvor, štiplavá paprika, čierne korenie, vietnamský škoricovník…

Ďalšie účinky potravín.

  • Potraviny vyživujúce jin a krv: ananás, jablká, marhule, ustrice, hrušky, fazuľka adzuki a ostatné fazuľky, zelené fazuľky, žihľava, ďatle, vajíčka, kačka, hrach, med, králik, listová zelenina, pečeň, smotana, slad, mango, mlieko, mušle, petržlen, hovädzina, bravčovina, sardinky, tofu, cvikla, paradajky, hrozno, melón
  • Zahrievajúce jang a čchi: bazalka, ďatle, kôpor, fenyklové semienka, ovos, kurča, králik, jahňacie a hovädzie mäso, obličky, šunka, tofu, makrely, maliny, zázvor, zemiaky, sladké zemiaky, gaštany, čerešne, cesnak, kokosový orech, tekvica, šošovica, melasa, muškátový oriešok, huby, šalvia, pažítka, tymián, víno, vlašské orechy
  • Potraviny produkujúce vlhkosť: banány, pivo, droždie, mliečne produkty ( uprednostniť kozie pred kravskými), pomarančová šťava, tofu, pšenica (lepok), biely cukor, mastné jedlá vrátane mäsa
  • Potraviny rozpúšťajúce vlhkosť: semiačka alfa-alfa, adzuki, fazuľa, jačmeň, cesnak, kvaka, tekvica, petržlen, biela dusená reďkev, žito, zeler, citrón, cibuľa
  • Potraviny ukľudňujúce tok čchi: bazalka, cayenské korenie, kôprové semiačka, kardamon, cesnak, koriander, rasca, kurkuma, majoránkia, mrkva, hrebíček, pomarančová kôra, reďkev, pažítka

Zostavenie jedálnička.
Základom stravy by mali byť obilniny, ktoré sú neutrálne. Potom korigujeme klimatické podmienky: ak je chladno, pridáme ohrievajúce potraviny, pokiaľ je teplo, pridáme ochladzujúce potraviny.

Nikdy sa nepokúšame z dvoch opačne pôsobiacich potravín, dvoch extrémov vytvoriť jedálny lístok, vždy treba zvoliť neutrálnu potravinu a len potrebne vykorigovať. Dve extrémne potraviny nikdy nevytvoria harmonickú stravu, energie sa musia jemne vyvažovať a podporovať, a nie navzájom pretláčať.

Pre európanov je zaujímavé, že mäso sa nechápe ako základ jedla ale ako tonikum. Potrebné denné množstvo bielkovín ľahko dosiahneme kombináciou obilnín a strukovín. Pre oslabených ľudí môže byť mäso použité vo forme vývaru.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *