Orgánové hodiny, 1.časť, od 3-15 hod.

orgánové hodinyNáš svet je plný rytmu. Každý dej má začiatok a koniec. Náš život plynie medzi naším prvým nádychom a posledným výdychom. Život človeka je nádychom vesmíru. Naše telo podlieha cyklickým rytmom vesmíru a tak deje v našom tele podliehajú vyššiemu poriadku. Je veľmi dôležité vnímať a využívať jednotlivé rytmy. Podriadenie sa kozmickým zákonom pomáha nájsť a udržať naše zdravie. Orgánové hodiny majú svoj pôvod v TČM opierajúc sa o rytmický systém vesmíru, ktorý sa prispôsobuje slnečnému svetlu. Nočná práca narúša rytmus, čo sa prejavuje zhoršeným zdravotným stavom.
TČM sa nezaoberá len jednotlivými orgánmi ale aj energetickými dráhami, tzv. meridiánami. Týmito dráhami preteká telesná sila, tzv. čchi. Hlavných meridiánov je 12. Každému meridiánu je priradený jeden orgán alebo org. systém. Každý orgán má čas svojho maxima a o 12 hodín čas svojho minima. Naše orgány sú ovplyvňované kvalitou našich zubov, ktoré nám zároveň signalizujú preťaženie jednotlivých orgánov. Chorobou nám naše telo posiela signál že potrebujeme v našom živote  niečo zmeniť. Veľkou pomocou je využitie orgánových hodín.

3-5 hod: Pľúca, orgán pre odstup a odvahu, schopnosť nechať veci byť len tak, tvorivosť a premena
Prostredníctvom nádychu máme priamy a nechránený kontakt s vonkajším svetom. Úlohou pľúc je príjem kyslíka a vylúčenie oxidu ulhličitého, čo sú prchavé látky. Paralelným orgánom pľúc je hrubé črevo, ktoré prijíma a vylučuje pevné látky a aj naša pokožka.
Nádych pľúc je podporovaný obličkami, výdych pľúc kontrolujú pľúca. Pľúca sú jediným orgánom ktorý môžeme riadiť-zadržanie dychu.
Dýchanie je pasívny pohyb a k výmene plynov dochádza pasívne v pľúcnych alveolách bez nášho vedomia, len si musíme dovoliť nádych. Astma je stavom, kedy má človek pocit že mu chýba kyslík a t mu chýba preto že zadržiava dych. Vždy keď zadržiavame dych a vypadávame z rytmu života a nedokážeme sa uvoľniť, obmedzujeme svoju kreativitu.
Náš život je je neustálim lúčením sa, čo je neraz spojené so smútkom. Je to spôsobené neschopnosťou opustiť minulosť. Úľavu v tomto stave prináša zlatobyľ a meď, ktorá má v sebe energiu premeny.
Emócie: žiaľ, zármutok, melanchólia, depresia, uplakanosť poukazujúca na oslabené pľúca.
Pľúca sú dieťaťom Zeme a tak regulujú pocit hladu. Pri nechutenstve je potrebné liečiť aj pľúca. Rýchle uzdravenie pri mori alebo v horách vďaka dobrému vzduchu a podpore tvorivosti.
Zmyslové orgány: pľúca riadia čuch a nos. Vírusy dokážu spôsobiť výpadok čuchu, vtedy pomáha liečiť pľúca.
Pľúca-koža: ak ekzém liečime masťami, prejde do astmy, potrebné liečiť pľúca a potom prejde astma do ekzému a ten potom liečiť.
Zuby: horná P strana 14 a 15, Ľ strana 24 a 25.
Naše telo vstáva ráno o 3. hodine. Uvoľňuje sa hormón melatonín podporujúci pokojný spánok. Ak sa budíme v tomto čase, budia nás starosti a stres. Zároveň parasympatikus ustupuje do pozadia a narastá vplyv sympatika. Toto prebúdzanie sa tela je náročné, v tomto období je najviac záchvatov astmy, hlásia sa srdečné slabosti, v nočných smenách je najviac chýb. V tomto čase je najviac dopravných nehôd a je časom najčastejšieho umierania.
Prospieva: pobyt na horách, pri mori, vedomé dýchanie, joga
Bylinky: pupenec obecný-zádušník: pľúcne problémy, dýchacie potiaže, astma, posilňuje obličky
pakost smradlavý aktivuje lymfu a podporuje telo v detoxe. VIRONAL- ako komletný liek
Pľúca liečia potraviny s ostrou a pikantnou chuťou.

5-7 hodina: Hrubé črevo je orgánom zbavovanie sa starého a zároveň prijímania nového
Vzhľad našej stolice nám povie ako v našom tele beží látková výmena. Vodnatá kašovitá stolica hovorí o oslabenej črevnej sily a suchá, bobkovitá stolica hovorí o oslabení zažívania.
Hr. črevo nadväzuje na tenké črevo, ktoré privádza do hrubého čreva hmotu, ktorú už nedokáže spracovať. Dôležitou zložkou hrubého čreva sú baktérie podieľajúce sa imunitných dejoch. Za príjem živín je zodpovedné tenké črevo, ktoré odovzdá hmotu, ktorú už nedokáže spracovať, hrubému črevu. Hrubé črevo z tejto kaše posiela nazad do organizmu tekutiny a minerálne látky a tým pádom je hr. črevo schopné prijímať nové.
Hr. črevo zo zvyšku vytvorí stolicu. So stolicou človek vydáva niečo zo seba, musí sa s tým rozlúčiť. Ak nedokáže uvoľniť sa a nechať veci odísť, trpí zápchou.
Emócie: smútok, melanchólia
Zmyslové orgány: nos a nosové dutiny, zápal nos. dutín
Črevo-pľúca-koža spolu súvisia a hovoria o narušení medzi vonkajším a vnútorným svetom. Ťažkosti s kožou je potrebné riešiť cez liečbu pľúc a aj hr. čleva
Zuby: horná P strana 14 a 15, Ľ strana 24 a 25.
Bylinky: šalvia, kapucínka, VIRONAL- ako komlexný liek
Prospieva: ráno teplá voda, dostatok pohybu a vhodná strava

7-9 hodina: Žalúdok: orgán životnej radosti a dychtivosti, všetko prijíma, o ničom nerozhoduje
Žalúdok pripraví potravu na trávenie, pomelie ju a sterilizuje pomocou HCl, ktorá zároveň ako prirodzené rozpúšťadlo rozpustí kosti a zabije baktérie. Žalúdok reaguje už na vôňu potravy sekréciou tráviacich štiav.
Všetky naše tráviace orgány majú svoje maximum do 15 hod a preto je potrebné „dať večeru nepriateľovi“. Večer jesť minimum, je to veľká záťaž pre organizmus. Surová strava a ovocie konzumované neskoro večer vytvárajú v našom tele kvasné procesy, vytvárajúce v našom tele alkohol, ktorý poškodzuje pečeň.
Vhodné: raňajky bohaté na sacharidy, na obed a večeru bielkovina+zelenina
Žalúdok patrí k orgánom stredu, kde leží solar plexus, čo je vegetatívne nervové tkanivo. Stres pôsobí priamo na žalúdok.
Emócie: depresia, lpenie na minulosti čo vedie k nespokojnosti a skleslosti. Pitvanie problémov spomalí metabolizmus, čo vedie k zápche a priberaniu.
Žalúdok má vzťah ku štítnej žľaze, nakoľko cez ňu prechádza žalúdočný meridián.
Zmyslové orgány: ústa, chuť
Zuby: horná čelusť: 16, 17, 26, 27, oproti dolná čelusť: 34, 35, 44, 45. Pokazené zuby, paredentóza a amalgánové blomby vplývajú nepriaznivo na žalúdok
Škodí: príliš veľa jedla, stres vytvára vredy na tenkom čreve
Prospieva: klud a trpezlivosť, výber vhodnej stravy
Bylinky: horkej povahy ako horec, žemežlč, palina, všeliek horský posilňujúci vnútornú sebaistotu. GYNEX- komlex byliniek

9-11 hodina: Slezina+Pankreas: orgány myslenia a vzťahov predstavujúca spoločnú jednotku
Slezina patrí k najdôležitejším orgánom imunity. Je pohrebiskom erytrocytov, z ktorých neskôr pečeň vytvára žlč pre žlčník.
Slezinu a pankreas preťažuje nadbytok intelektuálnej práce, chladné jedlo, veľa tukov, cukrov, tekutín, neskoré jedlo.
Slezina, pankreas a žalúdok sú riadené 3. čakrou solar plexus a jej kvalita je zodpovedná za našu schopnosť nadviazať vzťahy. Je veľmi nebezpečné robiť si veľké starosti, týmto sa menia na neriešiteľnú záťaž, čo spôsobí vysilenie sleziny, čo môže viesť k anorexii alebo obezite až bulímii.
Orgány Zeme majú úzky vzťah s epifízou, ktorá riadi systém krvotvorby, hlavne tromocytov.
Zmyslové orgány: sila sleziny sa prejavuje na perách, pri oslabení máme suché pery
Zuby: horná čelusť: 16, 17, 26, 27, oproti dolná čelusť: 34, 35, 44, 45.
Kontakty sleziny: spolupracuje s pečeňou na príprave žlče a zároveň spolu s tenkým a hr. črevom sa podieľa na spracovaní potravy

V dobe 9-11 hod je telo veľmi odolné a je to vhodný čas na zdravotné zákroky, dobrý čas na učenie sa, krátkodobá pamäť
Prospieva: chvála a uznanie
Bylinky: čakanka obyčajná, pomáha nám vybrať čo je dôležité a aj nájsť sám seba. GYNEX- komplex byliniek

11-13 hod: Srdce: orgán radosti, rozkoše a bezpodmienečnej lásky
Srdce je hlavným orgánom neustálej cirkulácie. V TČM má vzťah k horúčave a teplu. V letných horúčavách je dobré schladiť srdce studeným obkladom, čo pomáha aj pri arytmii.
Srdce je orgánom duality, zároveň v ňom existuje žilová aj tepnová krv. Symbolizuje nám, že vedľa seba môžu existovať aj protiklady bielej a čiernej. Naše vzťahy budú oveľa šťastnejšie, keď pochopíme že partner nemusí byť ako my a všetci máme nárok vyvíjať sa svojim tempom a smerom.. Takáto je bezpodmienečná láska.
Emócie: radosť. Túžbou po veľkých zážitkoch, potešení a eufórii vyčerpáva naše srdce a zároveň sa týmto spôsobom v našom živote objaví náchylnosť k závislostiam. Aby srdce bolo zdravé, je dôležité žiť v pokojnom rytme. Rýchly hovor, hektické jednanie bez vytrvalosti a cieľa nám zo života vytvoria začarovaný kruh. Radosť a potešenie si v našom živote doprajme vyrovnane.
Orgán: jazyk, hovorenie, reč, zajakavosť hovorí o chorobe srdca. Veľa rečí čerpá srdce.
Zuby: múdrosti-18, 28, 38, 48
Čo sa deje: znižuje sa koncentrácia a zvyšuje sa produkcia HCl v žalúdku, čas na obed. V tomto čase je srdce náchyľné na infart, je potrebné vyhnúť sa stresu.
Prospieva: horká a ostrá chuť, viažu energiu v tele a tým nedovolia strácať telu energiu potom. Srdcu prospieva pravidelný primeraný pohyb.
Bylinky: hloh-napomáha pravidelnému rytmu, imelo-odstraňuje napätie, rozmarín-dodá energiu a prehreje, strezalka-dodá radosť, KOROLEN- bylinný komplex

13-15 hod: Tenké červo, orgán rozhodovania sa
Ako strava opustí žalúdok, prechádza cez dvanástorník do tenkého čreva. Tu sa v organizme varia, rozkladajú a skladajú látky potrebné pre celý organizmus. Pritekajú tu tráviace šťavy z pankreasu, žlčníka a aj samotné T. črevo tvorí svoje vlastné enzýmy. V T. čreve žije asi 70 000 rôznych baktérií napomáhajúcich tráveniu. Na to aké máme v TČ baktérie vplýva to čo jeme. Antibiotiká vyplienia naše črevá aj na rok…Pri rozmnožení sa klostrídií sa naše črevo stáva nadmerne priepustným a začne do krvného obehu prepúšťať veľké bielkoviny. Organizmus zareaguje potravinovou alergiou. V T. čreve sú v rôznych úsekoch rozdielne kvality PH, aby bolo možné rozložiť rôzne druhy potravy. Natrávenú potravu rozloží na tuky, cukry a bielkoviny, pričom musí rozhodnúť, čo z toho organizmus potrebuje. Potrebné látky necháva pre potreby organizmu a škodlivé látky vylučuje do hrubého čreva. V T. čreve žije armáda bielych krviniek starajúca sa o zneškodnenie škodlivých látok.
T. črevo potrebuje jasne rozhodnúť čo je pre organizmus prospešné a čo nie. Ľudia, pre ktorých je toto v živote ťažké, preťažujú svoje T. črevo a zároveň aj pečeň. V živote potrebujeme byť pevný a zároveň pružný a meniť názory podľa nových skúseností. Meridián T. čreva prebieha ramenom, pri bolesti liečiť T. črevo.
T. červo v oblasti dvanástorníka súvisí s L. nadobličkou a tak pri strese a nestrávených potravinách je možnosť získať vredy dvanástorníka.
S T. črevom súvisí aj prištítne teliesko regulujúce látkovú výmenu vápnika.
Čo sa deje: čas na siestu, v organizme silná produkcia HCl, tráviť, nevhodný nadmerný pohyb
Zuby: ako u srdca, posunuté alebo chýbajúce hovoria o deficite v oblasti srdca alebo tenkého čreva.
Prospieva: pravidelná, kľudná strava
Bylinky: ostropestrec- podpora našej zásadovitosti-REGALEN, púpava-napomáha pružnosti v živote, levandula a medovka pomáhajú posilniť nervový systém- KOROLEN.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *