Čo nášmu telu prospieva?

Na to, aby sme mohli prežívať ľudský život, potrebujeme prostredníka. Týmto prostredníkom je naše ľudské telo. Vďaka nemu prežívame rôzne pocity, niektoré sú príjemné, iné už menej. Ale len vďaka telu môžeme skúsiť, čo je to vlastne byť človekom. Máme teda veľa dôvodov o svoje telo sa starať.

Ak chceme prežiť šťastný a naplnený život, je dobré svoje telo milovať. Čo to vlastne znamená milovať svoje telo? Brať ho na milosť, čiže tešiť sa z neho aké je, ale zároveň robiť pre svoje telo to najlepšie, čo môžeme.

Súčasná moderná doba ponúka veľa výdobytkov a možností. Mnohé z nich sú pre náš život nenahraditeľné. Zároveň ale dochádza k tomu, že sme čoraz viac odtrhnutý od diania v prírode a zabúdame na mnohé zákonitosti.

Je otázne , nakoľko je nám toľko možností, ktoré sa nám ponúkajú, na osoh. Mnohokrát zabúdame, že telo bolo stvorené na pohyb. Vďaka pohybu si naši predkovia zabezpečovali potravu a príbytok. Dnešná doba, vďaka modernej technike, vyžaduje pohybu pramálo. Keď ale chceme, aby naše telo správne fungovalo, musíme ho vhodne pohybovo zaťažiť.

Aby naše telo mohlo žiť, potrebuje energiu. Zdrojom energie sú tuky, bielkoviny a cukry. K správnej funkcii tela zároveň potrebujeme vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vlákninu, všetko vo vyváženom pomere. Je veľmi dôležité, z čoho energiu čerpáme. Ak svoje telo milujeme, ako zdroj energie si vyberáme potraviny, ktoré majú pri svojom spaľovaní málo odpadu. Pozrime sa, ako sa metabolizujú jednotlivé zdroje energie.

Tuky sú výborným zdrojom energie. Majú však jednu veľkú nevýhodu, je veľmi ľahké prekročiť doporučené množstvo. Vtedy sa tuky, hlavne živočíšneho pôvodu, stávajú nebezpečnými pre naše zdravie.

Bielkoviny sú veľmi zlým zdrojom energie. Ich metabolizmus, hlavne pokiaľ ide o živočíšne bielkoviny, je veľmi náročný. Pri ich spaľovaní vzniká mnoho toxických produktov zaťažujúcich hlavne obličky a pečeň.

Cukry sú dobrým a rýchlym zdrojom energie. My potrebujeme aby prísun glukózy do krvného riečišťa bol plynulý a pomalý. Takto sa chovajú zložené cukry, polysacharidy.

Čo je zaujímavé , pri ich metabolizme ako odpad vzniká kyslík, ktorý ľudské telo využije a CO2, ktorý vydýchame .Tu si uvedomme, aké dôležité je zhlboka dýchať . Zdrojom polysacharidov sú celozrnné obilniny, zelenina a strukoviny. Keď jeme tieto potraviny ako prirodzené, bez technologických úprav, zabezpečíme si aj dostatok vitamínov, minerálov a vlákniny. Takáto potrava zároveň obsahuje dostatok vhodných tukov a je aj zdrojom rastlinných bielkovín. Obohatíme ju ešte malým množstvom ovocia, orechov a olejnatých semien. Takáto strava by mala tvoriť základ nášho jedálnička.

Niekedy to mali ľudia jednoduché. Jedli to, čo práve príroda ponúkala. A ono je to tak, že to, čo sa prirodzene ponúka, je pre nás najhodnejšie. Naši predkovia jedli cez leto to čo dozrelo a v zime to, čo sa dalo skladovať. A ako je to teraz? Mnohokrát zabúdame, že z bohatej celoročnej ponuky si v zime potrebujeme vybrať jedlá, ktoré telo ohrejú a v lete ochladzujúce jedlá. Súčasná bohatá ponuka nás zvádza k tomu, aby sme nášmu telu dopriali. Bohužiaľ  mnohokrát si doprajeme v množstve, ale nie v kvalite. A pritom kvalitné pre telo je to, čo na prvý pohľad vyzerá ako nekvalitné. Nie sú to jemné koláčiky, ale celozrnná múka, vločky a najkvalitnejšie sú celé zrná. Keď telu dodáme všetko čo potrebuje, nebudeme mať chuť neustále niečo dojedať. Inač si povie: „Budem radšej tučné, veď bez vitamínov a minerálov neprežijem“.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *