Revolučný pohľad na výživu

  • Cukry ako zdroj najlepšej energie
  • Vďaka cukrom dokážeme dlhodobo zredukovať svoju hmotnosť

Keď sa rozhodneme schudnúť a spýtajú sa nás, aké potraviny nám budú chýbať najviac, čo najčastejšie odpovieme? Predsa chlieb a maškrty, ktoré sú najčastejšie sladkej chuti.

Nuž, čo ale robiť, keď sú nám malé nielen rifle, ale už aj topánky… Rozhodneme sa schudnúť a tak obyčajne jeme veľa bielkovín, k tomu zeleninový šalát a snívame o prílohe. A ono je to naopak. To, o čom snívame, má byť základom našej stravy.

Správne zloženie stravy sa stalo témou mnohých kníh a výskumov. Všetky sa zhodujú v tom, že naše telo potrebuje energiu a stavebné kamene, ktorými sú bielkoviny, tuky a cukry a tiež minerály, vitamíny, enzýmy a vlákninu vo vzájomnej vyváženosti. V našom tele prebieha mnoho pochodov, ktoré vyžadujú prísun energie. Zdrojom energie sú tuky, bielkoviny a cukry.

Tuky sú energeticky veľmi výhodné, dodajú telu mnoho energie. S ich príjmom sú ale spojené veľké riziká. Je veľmi ľahké „predávkovať“ sa. Tuky, hlavne nasýtené, sa v tomto prípade stávajú hlavným faktorom vzniku závažných ochorení. Dokážu sa v tele ukladať, o čom vedia naše boky, stehná, zadok, pás, ale aj vnútorné orgány.

Bielkoviny si telo nedokáže uložiť do zásob, musí ich všetky zmetabolizovať. Pri ich trávení energiu získavame, ale zároveň aj strácame. Ich metabolizmus je tak zložitý, že sa trávia aj s pomocou glykogénu(je to zásobný cukor uložený v pečeni). Spodinami ich metabolizmu je veľa toxických látok, ktoré sa pri odchode z tela zaťažujú obličky a pečeň. Strava bohatá na bielkoviny, hlavne živočíšneho pôvodu, vedie k poruche minerálneho hospodárenia a k prekysleniu tela. Založiť diétne opatrenia na nadbytku bielkovín organizmu neprospieva.

Teraz sa pozrime na cukry. Sú rýchlym zdrojom energie, jednoduché cukry a disacharidy sa dokážu veľmi rýchlo vstrebať do krvi. Táto rýchlosť je ale pre nás prirýchla. My potrebujeme plynulý a neustály tok glukózy do krvi. Metabolizmus cukrov má na starosti hormón inzulín a pokiaľ hladina cukru stúpne rýchlo, inzulín okamžite zasiahne. Neraz sa vyplaví v nadbytku, a my si márne sľubujeme, že toto je posledný bonbón. My potrebujeme, aby sme inzulín „nenahnevali“ , aby prísun glukózy do krvného riečišťa bol pomalý. Toto dokážu zložené cukry, polysacharidy. Tieto cukry majú zložité väzby a tak ich organizmus rozkladá a privádza do krvného riečišťa postupne. Náš organizmus cukor tak potrebuje, že si ho ukladá do zásob. Takýto zásobný cukor sa nazýva glykogén. Zdrojom polysacharidov sú obilniny, zelenina a strukoviny. Pokiaľ takéto potraviny konzumujeme ako kompletné, máme postarané aj o dodávku minerálov, vitamínov, enzýmov a vlákniny.

A čo to má spoločné s chudnutím? Veľa. Čo nás vlastne núti aby sme veľa jedli? Nášmu telu nedodávame to, čo potrebuje. Pokiaľ jeme rafinované potraviny, chýba nám vláknina a musíme tak veľa zjesť, aby sme mali pocit nasýtenia. Neraz sa nám stane, že hľadáme čo by sme ešte zjedli. Telo je múdre. Nedodali sme mu dostatok minerálov a vitamínov a tak si povie: „ Radšej budem tučné, bez minerálov a vitamínov nemôžem fungovať“. A nás „napádajú“ rôzne chute. Keď je náš jedálny lístok harmonicky nastavený a telu dodáme všetko čo potrebuje ,tak zistíme , že nepotrebujeme jesť každú chvíľu. Nie je dôležité koľko presne kalórií obsahuje náš chod, je oveľa dôležitejšie, či splnil potreby tela.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *