Miluj svoje telo

Prišli sme na tento svet, aby sme vyskúšali ako sa žije na Zemi. To, čo nám umožňuje prežiť túto skúsenosť, je naše telo. Len vďaka nemu vieme, čo je to teplo a čo chlad, čo je láska a nenávisť , ako chutí jablko a ako fúka vietor. Telo nám tieto zážitky umožňuje doslova na vlastnej koži. Niekedy mám ale pocit, že sme stratili pud sebazáchovy a neuvedomujeme si, že hoci sme ľudské bytosti, predsa podliehame fyzikálnym zákonom. O čom teraz hovorím?

Pozorujem ľudí okolo mňa a vidím, že len málo ľudí venuje schránke, ktorá mu umožňuje žiť, to, čo je potrebné . Oveľa viac chápeme potreby svojho auta, vieme, prečo doma upratujeme a dokonca chápeme, že aj stroj potrebuje „pohladiť“ aby mohol fungovať. Keď ale ide o potreby nášho tela, málokedy si uvedomíme, že žneme to, čo sme zasiali. Chápeme, že nášmu autu musíme dať kvalitný olej, kvalitný benzín , že ináč sa nám poškodí. Dá sa síce ísť s autom niekoľko krát do servisu, ale raz to už nejde.

A ako v týchto otázkach pristupujeme k nášmu telu? Chápeme, že ak chceme podať kvalitný výkon, potrebujeme jesť kvalitné potraviny a preto si stravu vyberáme podľa potrieb tela, a nie podľa toho , na čo máme chuť. Je taký výrok: „Človeku najviac chutí to, čo mu najviac škodí.“ Výživový smer, ktorý je založený na stravovacom režime, ktorý prirodzene praktizovali naši rodičia a vychádza z týchto dlhoročných skúseností, sa volá makrobiotika. Je založená na skvalitnení a predĺžení ľudského veku životným štýlom spočívajúcim v návrate k prírode, čo vedie k zmierneniu negatívnych následkov civilizácie špeciálnym spôsobom stravovania.

Každá gazdinka v pravidelných intervaloch hĺbkovo upratuje byt. Tu akosi rozumieme, že z času načas treba všetko upratať, prevetrať a vyumývať. Koľkí z nás ale v tejto súvislosti uvažujú, že to isté potrebuje aj naše telo. Naši predkovia pred Veľkou nocou držali tzv. 40-denný pôst, kedy sa zriekali mäsitých pokrmov. Takúto očistu tela praktizuje v súčasnej dobe dosť málo ľudí. Myslím si, že naši predkovia, viac ako my, rozumeli okolitej prírode a cyklom, ktoré v nej neustále prebiehajú. Neboli oddelený vyhrievanými panelovými múrmi a boli prirodzene „nútení“ stravovať sa podľa toho, čo bolo v tom čase k dispozícii. Celoročná rovnaká ponuka v našich obchodoch nás zvádza k tomu, že nerozmýšľame, či naše telo teraz potrebuje zahriať alebo ochladiť a už si ani neraz nevieme uvedomiť ako ktorá potrava na telo vplýva a čo s ním robí. Malý príklad: každý z nás si spomenie aké účinky má naň sladkosti, alkohol, lieky, cigarety, tropické ovocie a možno poniektorí vyskúšali aj drogy. Všetko toto sú uvoľňujúce látky. Ich opakom sú potraviny, ktoré nás spevňujú, zoceľujú. Spomeniem sem vajcia, mäso, soľ, mlieko. Kedysi ľudia s potravinami vedeli narábať tak, aby slúžili ich potrebám. Vedeli, že keď chcú mať v zime dostatok vit. C , vyberú zo suda kyslú kapustu. Soľ telo a aj kožné póry sťahuje. Máme aj vitamín a aj stiahnuté póry a zima sa k nám len tak ľahko nedostane. A čo urobíme dnes my? Ideme do veľkoobchodných reťazcov a kúpime si ovocie rastúce v tropickom pásme, majúce tú vlastnosť, že telo a aj póry uvolní. Ono je to dobré v trópoch. Vďaka tomu tam ľuďom nie je tak teplo. Čo to ale urobí s nami? Je nám rýchlejšie zima a telo zároveň musí vydať energiu na to, aby sa zahrialo. Ak telo takto pravidelne vyčerpávame, nemôžeme sa čudovať, že paradoxne ľahko nachladneme.

No a toto by sa Vás chcela naučiť. Aby Ste poznali potreby Vášho tela a s láskou vlastné telo opatrovali. Opatrovali nielen v oblasti stravy, ale aby Ste svoje telo primerane precvičovali, primerane dýchali a tiež si strážili nadmerné emócie. Skrátka milujte Svoje telo a pochopíte svoju Dušu.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *