Očista podľa piatich elementov

Položme si otázku, čo je to vlastne choroba. Mnohí z nás majú pocit, že je to niečo, čo sme nejako chytili, veď teraz beží chrípka, všetci okolo sú chorí a tak považujeme za normálne, že chorí sme aj my. A čo ak je to všetko trochu inak?

Najskôr si povedzme, čo je zdravie. Zdravie je taký stav tela a duše, kedy sa cítime byť vyrovnaný so sebou a so svojim okolím. Sme schopný pochopiť javy okolo nás a sme schopní sa im prispôsobiť. Chápeme, že isté javy neprebiehajú podľa nášho priania a dokážeme sa s týmto stavom vyrovnať a sme v harmónii s okolitým svetom. Chápeme , že svet okolo nás má určitý prirodzený poriadok, ktorý jednoducho musíme rešpektovať a ním sa riadiť. Ľudia modrenej doby tento cit pre prirodzený poriadok vecí a dejov stratili. Je to problémom nielen jednotlivcov, ale je to problém celej civilizovanej spoločnosti. Takýto pohľad máme aj na chorobu. Chorobu vnímame ako niečo, čo netušíme kde sa vzalo. Máme pocit, že je to niečo, čo sme chytili od suseda, alebo ešte častejšie, že to prišlo ako hrom z jasného neba. A zatiaľ naše telo nám už dlhodobo dáva najavo, že je nespokojné s tým, ako sa oň staráme. Niekedy nám to dáva najavo únavou a rozmrzelosťou, vtedy máme chuť niečo meniť. Druhým stupňom rozvoja choroby, sú bolesti a pobolievania, vtedy už dochádza k tomu, že choroba zasahuje nervový systém. Tretím stupňom rozvoja choroby je stav, kedy začína byť chorá naša krv, či už v zmysle prekyslenia krvi alebo zahustenia vplyvom vysokej hladiny tukov a cholesterolu, čo môže vyústiť do leukémie, anémie, alergie, kožných problémov, kŕčových žíl… Keď pokračujeme v životnom štýle, ktorý zanáša naše telo, nastupuje pocitové potiaže, kedy trpíme hnevom, úzkosťou, nevoľnosťou, netrpezlivosťou…V piatom kroku rozvoja choroby dochádza k degenerácii jednotlivých orgánov a prichádzajú choroby ako diabetes, žlčníkové kamene, srdečné choroby…V ďalšom kroku choroba postupuje ochorením nervovej sústavy, sem môžeme zaradiť také typy ochorení ako skleróza multiplex, mentálne ochorenia, Parkinson, paralýzy….Najhoršou chorobou alebo jej posledným stupňom je arogancia(nadutosť), kedy sme tak oddelení od prírody a zákonitostí vesmíru, že sa stávame dominantní a platí len naša mienka, alebo sme samotárski ľudia neschopní prijať akúkoľvek dobre mienenú radu. Arogancia je základnou príčinou všetkých ľudských chorôb a celého ľudského nešťastia. Naše telo sa s vyššie vymenovanými stavmi zanesenia organizmu pokúša vysporiadať a to, čo mi vnímame ako chorobu, je vlastne spôsob tela ako nás očistiť. Choroby tak môžeme rozdeliť na dve skupiny:

  1. Choroby nápravné, kedy sa telo pokúša splodiny vylúčiť, či už cestou žalúdočnej nevoľnosti, hnačky, vysokej teploty, kedy telo splodiny spáli a tak telo vlastne vyčistí. Telo sa o svoje vyčistenie môže pokúsiť tak, že spodiny lokalizuje na určité miesto, napr. angína. K vylučovacím chorobám patria kožné problémy, bolesti hlavy, nepravidelnosti menštruačného cyklu. Pri nápravných chorobách telo spodiny vylúči a „chorobný príznak“ zmizne a odoznie. Nie sú to skutočné choroby . Je to len spôsob, akým telo bojuje s nežiadúcim odpadom, na ktorom by mohli rásť baktérie, vírusy, plesne…
  2. Degeneratívne choroby, je to stav skutočnej choroby. Teraz už dochádza k zhoršeniu stavu orgánov a telesných funkcíí. So zhoršením našich telesných funkcií dochádza k oslabovaniu našej súdnosti. Máme také porekadlo: „V zdravom tele zdravý duch“. Keď naše telo prestáva byť zdravé a naša súdnosť sa oslabuje, my mnohokrát nechápeme prečo máme niečo meniť. Žijeme podľa pravidiel, ktoré sa páčia nám, ale nie sú v súlade s poriadkom vesmíru. Potom sa stane, že nás zaskočí vážny problém v podobe napr. mozgovej mŕtvice alebo sa objaví rakovina.

Ukázali sme si, ako veľmi je čistota stavu nášho tela dôležitá pre náš šťastný a spokojný život. Iste teraz chápete, že je oveľa rozumnejšie robiť pravidelnú očistu nášho tela sami. Telo to ináč urobí za nás a nemusí sa nám páčiť spôsob akým sa o to pokúsi. Je veľa spôsobov ako urobiť očistu tela. Podľa tradičnej čínskej medicíny máme päť základných dvojíc orgánov priradených k piatim prvkom. Od ich funkcie záleží zdravie a stav nášho tela. Aby sme podporili naše telo v jeho funkcii a túto očistu riadili, uvádzam príklad ako urobiť očistu podľa piatich elementov. Túto očistu tela je dobré urobiť pri zmene ročného obdobia a veľmi dobré je urobiť to hlavne na jar.

Očista tela podľa piatich elementov:

  1. Prvok DREVO
    • orgány – pečeň a žlčník
    • posilňujúce  a čistiace potraviny – obilniny pšenica špalda, pšenica, raž
    • zelenina – kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel aj ružičkový
    • tepelná úprava – naparovanie
    • chuť a farba – viac kyslá; zelená
  2. Prvok OHEŇ
    • orgány – srdce a tenké črevo
    • obilniny – pohánka v kombinácii s kukuricou
    • zelenina – cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
    • tepelná úprava – nasucho praženie
    • chuť a farba – jemne horká; červená
  3. Prvok ZEM
    • orgány – žalúdok, slinivka brušná, slezina
    • obilniny – pšeno alebo ovos
    • zelenina – dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol
    • tepelná úprava – kratšie varenie do 10min.
    • chuť a farba – sladká; žltá
  4. Prvok KOV
    • orgány – pľúca, hrubé črevo
    • obilniny – ryža naturálna alebo jačmeň
    • zelenina – zeler, petržlen, daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka
    • tepelná úprava – dlhšie varenie nad 10min.
    • chuť a farba – pikantná; bledomodrá až biela
  5. Prvok VODA
    • orgány – obličky, močový mechúr
    • obilniny – tmavá fazuľa alebo fazuľa azuki, prípadne pohánka
    • zelenina – mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky
    • tepelná úprava – pečenie
    • chuť a farba – jemne slaná; tmavá až čierna

Takže teraz vidíme, ako pôsobia obilniny, zeleniny, dokonca aj tepelná úprava, chute a farby – energeticky ovplyvňujú naše orgány a tým celé naše telo.  Tí ľudia, ktorí nejedli ešte takéto potraviny – obilniny, nech si na začiatku urobia v týždni jeden očistný deň daného elementu (napr. piatok) alebo každý deň jedno jedlo (napr. obed, či večeru) zložené z potravín určitého elementu.

Ak už toto majú zvládnuté, môžu prejsť na 5-dňovú očistu (jeden deň/jeden prvok). Začína sa vždy v pondelok od prvku DREVO. Celý týždeň sa nejedia žiadne iné potraviny okrem uvedených, žiadne sladkosti, ani tuky, oleje alebo ovocie. V priebehu očisty sa môžu konzumovať semienka (sézam, tekvica, slnečnica) ale maximálne  2 až 4 polievkové lyžice.

Takto by mal vyzerať prvý deň: uvarí sa 500g špaldy alebo raže,  k tomu sa dá na tanier naparená brokolica a kyslá kapusta. Obilnina a zelenina je pokvapkaná jablkovým octom alebo citrónovou šťavou. Takéto zloženie jedla sa konzumuje celý deň v rôznych kombináciách so zeleninou z prvku DREVO.

Na druhý deň sa pokračuje prvkom OHEŇ, čiže sa uvarí pohánka s kukuricou v pomere 1:1, k tomu sa pridá napr. nasucho opražená mrkva s paštrnákom a opraženým sézamom.

Na tretí deň sa uvarí pšeno alebo ovos, k tomu sa tu môžu dať hrozienka a škorica (na sladko) alebo uvarené hokkaido, karfiol, či iná zelenina z tohto prvku, jemne to ochutiť Johsen Shoyu – sójovou omáčkou, ktorá keď je kvalitná, dodá sladkú chuť.
Štvrtý deň patrí prvku KOV, čiže sa uvarí ryža alebo jačmenné krúpy spolu s kari korením, k tomu zelená cibuľka alebo reďkovka, či kaleráb. Opäť sa všetko v priebehu dňa kombinuje v rámci prvku KOV.

Prichádza piaty deň a prvok VODA, kde na obličky a močový mechúr dobre pôsobí fazuľa, či pohánka. Uvarená fazuľa sa preloží napr. do jánskej misy, na vrch sa nakrája reďkovka, ochutí sa umeoctom alebo jablkovým octom a dá na 10 – 20 min. zapiecť do rúry.

Pri tejto očiste sú dôležité potraviny, ktoré sú uvedené v jednotlivých elementoch a tie sa môžu v rámci toho prvku ľubovoľne kombinovať. Takouto očistou sa prečistí a zharmonizuje všetkých 5 elementov a ak sme sa už rozhodli ju robiť, musíme ju dokončiť. Inak budú ostatné prvky – orgány trpieť, ako je to napr. pri ryžovej kúre, kedy ryža čistí hlavne prvok KOV a iné orgány zasahuje len okrajovo.

Počas každého dňa pijeme nápoj z umytých zvyškov zeleniny, ktorú v tom čase práve jeme . Takto pripravený nápoj je plný tzv. koloidných minerálov, čiže takých, ktoré sa dokážu zabudovať do tela. Čaj z nich vždy varíme bez pridania soli, aby sme umožnili minerálnym látkam uvoľniť sa do nápoja.

Po očiste 5 elementov máme krásne uprataný organizmus – celý 5 izbový byt a nielen jednu izbu. Myslime vždy na to, že čo do seba dáme, to nás tvorí a ovplyvňuje, lebo všetko, čo do tela vstupuje (jedlo, voda…), nás má vyživovať a zároveň čistiť, ale ak to nerobí, je to pre nás pomalý jed, na ktorý potom zomierame. Dnes ľudia nezomierajú na starobu, ale na chorobu. Dnes sa väčšinou nerodia zdravé deti, ale hneď po narodení dostávajú „nálepku“: je to alergik, astmatik, cukrovkár, celiatik… čo je spôsobené tým, že matky majú zanesený organizmus toxickými látkami a toto „dedičstvo“ odovzdajú svojim deťom.

Výrok Hippokrata hovorí: „Aby jedlo bolo tvojim liekom a liek tvojou stravou!“

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *