Makrobiotika II. – Vhodná a primeraná strava

V tejto časti príspevku chcem poukázať na to, že konzumovať plnohodnotné potraviny a prispôsobiť sa podmienkam je oveľa dôležitejšie ako sledovať tabuľky s výživovou hodnotou a počtom kalórií.

V súčasnej dobe asi 50% potravín tvoria rafinované potraviny, zbavené vlákniny, s chemickými prísadami v podobe umelých farbív, konzervačných prostriedkov, príchutí a spojivových materiálov. Tým, že je z potravín odstránená vláknina, človeku chýba pocit nasýtenia a preto konzumuje nadmerné množstvo stravy. Nadmiera kalórií, nasýtených živočíšnych tukov, strata živín pri úprave a používanie prísad sú zodpovedné za väčšinu zdravotných problémov. Jarmila Průchová v knihe O zdraví úplně jinak hovorí o vzťahu medzi potravinami a niektorými chorobami z hľadiska kvality prijímaných energií, pričom vymenováva súčasti konzumovanej nevhodnej stravy t. j. potraviny mimo tzv. pásma zdravia a vymenováva choroby, ku ktorým prispieva.

Růžička udáva, že napr. opakujúce sa nádchy a zápaly dutín, skrátka hlien vytekajúci z nosa vzniká v závislosti na potrave. Príčinou tohto je konzumovanie bielej múky a výrobkov z nej, ale aj mlieka a mliečnych výrobkov a potravín s cukrom. Vytekajúcim hlienom sa telo čistí. Po zmene jedálnička človek s prekvapením zistí, ako sa zbavil dlhoročnej alergickej nádchy, s čím mám osobnú skúsenosť.

Jarmila Průchová vo svojej knihe Energetická medicína ako východisko hovorí o nastolovaní rovnováhy v pomere jednotlivých minerálnych látok a stopových prvkov, čo zabezpečí, že v organizme po energetických dráhach prúdi harmonicky vyvážená energia a jednotlivé orgány fungujú správne a my sme zdraví.

Makrobiotika odporúča konzumovať zdravé potraviny rastlinného pôvodu, obsahujúce nízke percento kalórií, málo nasýtených tukov, žiadne chemické prísady a  len veľmi málo priemyselne spracované a tým pádom plnohodnotné. Ako hovorí Kushi vo svojej knihe Makrobiotická cesta najvhodnejšou zložkou potravy pre náš organizmus sú komplexné prírodné škroby, tzv. polysacharidy, nachádzajúce sa v nelúpanej ryži, obilninách a zelenine. Keď porovnáme bielkoviny a tuky s polysacharidmi, zistíme, že tieto zložky si organizmus premení na energiu oveľa ľahšie a s oveľa menším množstvom odpadu. A to je aj hlavným dôvodom prečo celozrnné obilniny hrajú v makrobiotickej strave hlavnú úlohu.

Najväčším problémom súčasnej modernej stravy je to, že vplyvom rafinovania potravy je viac ako polovica polysacharidov premenená na jednoduché cukry, ktoré sa nemetabolizujú postupne, ako je to u polysacharidov, ale jednoduchý cukor je z krvi rýchlo odbúraný. Ako hladina cukru v krvi poklesne, rastie pocit hladu a nervozity, čo poznám na vlastnej koži. Tak ako hovorí Kushi, keď som prešla na makrobiotickú stravu, ktorá svoju energiu odovzdáva dlhé hodiny cez pocitu hladu a zlej nálady, stratila sa u mňa nutkavá potreba každú chvíľu niečo konzumovať.

O profite ohľadom zlepšenia môjho zdravotného stavu a hmotnosti ani nehovorím.

Uvádzam, ako má v našich podmienkach vyzerať makrobiotický tanier, pričom berieme do zreteľa aká je ročná doba. Keď je teplo, jeme viac zeleniny a menej obilnín a v zime naopak.

Štandartný makrobiotický tanier

V našom miernom klimatickom pásme, charakterizovanom štyrmi ročnými obdobiami je štandartný makrobiotický režim zostavený z:

  1. 40-60% celozrnné obilniny – prevažne varené zrno
  2. 20-30 % zelenina, hlavne tepelne upravená a kvasená, z 1/3 zelenina surová
  3. 5-10 % tvoria strukoviny a morské riasy
  4. 5 % polievky tzv. Miso
  5. doplnkové : ryby, ovocie mierneho pásma, semená, orechy, oleje a pod.
dyerware.com

Zloženie makrobiotickej stravy podľa množstva bielkovín, tukov, polysacharidov a rafinovaného cukru ako uvádza Wikipédia, slobodná encyklopédia:

Makrobiotika:

  • 12 % bielkovín
  • 15 % tuky
  • 73 % polysacharidov
  • 0 % rafinovaného cukru

Priemerné stravovanie populácie :

  • 12 % bielkovín
  • 42 % tukov
  • 22 % polysacharidov
  • 24 % rafinovaného cukru

V 80-tych a 90-tych rokoch 20. storočia sa uskutočnil najpodrobnejší výskum o otázkach vzťahu výživy a zdravia vedený medzinárodnými vedeckými tímami. Štúdia s názvom China Health Study potvrdila, že najoptimálnejší stravovací model korešponduje s makrobiotickým. V dôsledku pozitívnych výsledkov pri liečbe závažných ochorení ako napr. rakovina, bola korektne uplatňovaná makrobiotika vedecky preverená a oficiálne uznaná. Makrobiotická strava je najstarší a najpreverenejší výživový systém, nakoľko jeho energetické zásady platia a využívajú sa už niekoľko tisíc rokov. Je zároveň aj fyziologický, nakoľko sa snaží telu a jeho orgánom dodávať potraviny energeticky vyvážené a nutrične najvhodnejšie.

Kto chce začať s makrobiotickou stravou, mal by začať bez náhlenia a s dôverou. Je vhodné zaradiť niektoré potraviny z makrobiotickej stravy, napr. uvarená ryža Natural do jedálnička a postupne ho rozširovať. Cieľom tejto diéty je vyberať také potraviny, ktoré sú z hľadiska jin a jang neutrálne. Tieto energie ovplyvňujú chod celého vesmíru. Energia jin je energia, ktorá pôsobí od stredu a rozpína objekty. Jang naopak pôsobí smerom do stredu, čiže scvrkáva objekty. Takto pôsobí aj na potraviny a tie podľa charakteru jin a jang pôsobia na naše telo a hlavne funkciu jednotlivých orgánov. Makrobiotická strava je preto zložená z potravín, ktoré majú najväčšiu rovnováhu prvkov jin a jang a tým napomáhame dobrému zdraviu. Keď konzumujeme potraviny silne jang napr. mäso, vajíčka a tvrdé syry, vytvárame si neodolateľnú chuť na cukor, silné korenie, alkohol, zmrzlinu, tropické ovocie atď. –všetko jin . Je to prirodzená reakcia organizmu na dosiahnutie rovnováhy. Tieto náhle prechody ale organizmus vážne poškodzujú. Niektoré orgány sa uvolnia alebo príliš stiahnu a tým si vážne poškodíme základy dobrého zdravia.

Je veľmi dôležité dbať na vyváženosť jednotlivých pokrmov: keď napríklad varíme zeleninovú polievku, dbáme o to, aby sme mali zastúpené zeleniny rastúce pod zemou (koreňové zeleniny) a rastúce nad zemou. Vtedy je polievka vyvážená v rámci princípu jin a jang. Tento princíp dodržiavame aj pri konzumovaní jednotlivých potravín.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *