Japonská tlaková masáž – shiatsu

Ide o starodávnu masážnu techniku, využívajúcu poznatky východnej medicíny a zároveň pripájajúcu psychologický pohľad západnej medicíny. Je všeobecne známe, že asi 90 % ochorení vzniká dôsledkom psychickej a emocionálnej nerovnováhy. Do masáže je vložená aj podrobná forma diagnostiky brucha (tzv. Hara diagnostika), ktorá využíva poznatky TČM (tradičnej čínskej medicíny).

Je to vlastne relaxačno-diagnosticko-terapeutická metóda. Prevádza sa v bavlnenom oblečení na podložke. Masáž je vynikajúcou prevenciou najrozličnejších civilizačných ochorení, urýchľuje rekonvalescenciu po chorobe alebo operácii, zmierňuje vedľajšie účinky lekárskych procedúr (chemoterapia, ožarovanie). Môže byť pomocou v tehotenstve, kedy pomáha stabilizovať následky hormonálnych výkyvov. Je prevenciou bolestí krížov, ktoré veľakrát trápia budúce matky a napomáha kontaktu matky s plodom. Počas masáže shiatsu sa na začiatku procedúry urobí Hara diagnostika a potom sa prechádzajú energetické dráhy spájajúce jednotlivé orgány, čiže sa ide po tzv. meridiánoch. Masáž sa prevádza tlakom prstov, lakťov, poprípade tlakom nôh. Ja používam techniku tzv. „Zen shiatsu“ masáže.

Zahŕňa v sebe 3 nasledujúce oblasti:

  1. masáž a prvky rehabilitácie, kedy sa využívajú rôzne druhy jemnej manipulácie s použitím rôznych masážnych a uvoľňujúcich techník. Vďaka jemnej a pomalej technike dôjde k uvoľneniu nielen tela pacienta, ale aj k uvoľneniu mysle, čo umožní vybočeným kĺbom a platničkám prirodzený návrat na svoje pôvodné miesto.
  2. akupunktúrne prvky, kedy pracujeme na jednotlivých akupunktúrnych dráhach, pričom práca neprebieha ihlami ale rukami. Teoretickú základňu pri práci tvoria poznatky z TČM. Pracujeme vždy na celej dráhe, pričom hĺbka tlaku a dĺžka trvania je individuálna podľa potrieb klienta.
  3. technika prikladania dlaní, pričom jedna dlaň je na energeticky najprázdnejšom mieste a druhá dlaň pracuje na mieste preplnenom energiou. Úlohou masáže je dosiahnuť harmonické rozmiestnenie a plynutie energie, čo je vlastný pocit zdravia.

Indikácie masáže: bolesti hlavy, bolesti krížov, pocit únavy, potreba zvýšiť toleranciu k stresu, všetky problémy psychosomatického charakteru. Masáž pomáha pri problémoch zažívacieho traktu, nechutenstve, zápche, poruchách pohybového aparátu, ischiase. Povzbudzuje činnosť pohlavných orgánov a je prevenciou cýst, myómov a nádorov a je zároveň pomocou pri menštruačných problémoch. Môže pomôcť pri nespavosti, úzkosti či depresiách. Jej najväčší prínos je v prevencii a to vďaka tomu, že pomáha človeku dostať sa do rovnováhy a tak predchádza psychickej dysbalancii, ktorá je príčinou mnohých chorôb.

Kontraindikácie masáže: akútne infekčné ochorenia, ale aj akútna forma akéhokoľvek ochorenia kedy telo potrebuje oddych. Masáž nie je vhodná v prvých troch mesiacoch tehotenstva, kedy hrozí možnosť potratenia plodu. Veľmi jemnú masáž treba prevádzať pri osteoporóze, aby nedošlo k poškodeniu kostného tkaniva. Masáž nie je vhodná aj pre tie časti tela kde sú kŕčové žily, zranenia, zlomeniny, čerstvé jazvy a zápaly. Ďalej pri ťažkých psychických poruchách, hlavne pri psychózach.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *