Úprava stravovacieho režimu

Doporučenie stravy je pre každého individuálne. Najvhodnejším stravovacím režimom, podľa mojich osobných skúseností, je makrobiotika aplikovaná zároveň s prvkami delenej stravy.

Makrobiotika (veľký, dlhý a šťastný život) využíva také potraviny, ktoré pri svojom metabolizme čo najmenej zaťažujú ľudské telo a zároveň sú zdrojom všetkého potrebného pre ľudské telo. Človek k svojmu zdraviu vo výžive potrebuje komplex tukov, cukrov, bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a enzýmov. Výborným zdrojom tohto všetkého sú celozrné obiloviny, strukoviny, zelenina, olejnaté semená, orechoviny a malé množstvo ovocia. Takýto základ stravy veľmi málo zaťažuje tráviaci systém a je metabolizovaný s malým množstvom odpadu a vďaka tomu je málo zaťažená naša pečeň, žalúdok, obličky, koža…. Zároveň takto zvolená strava obsahuje veľa zložených cukrov, tzv. polysacharidov, ktoré sa pomaly a dlho rozkladajú a sú tým pádom dlhodobým zdrojom glukózy.

Dnešná doba je plná akcie, stresu a rýchlosti a preto potrebujeme uvoľnenie vo forme cukru. Z polysacharidov sa cukry uvoľňujú pomaly a rovnomerne, čo je pre organizmus veľmi výhodné, človek sa nedostane do tzv. inzulínovej hojdačky (rýchle klesanie a stúpanie „cukru“ v krvi spojené s mnohými problémami). Vďaka pravidelnej dodávke cukrov sa organizmus uvoľní a vďaka cukrom ukľudní  a tak postupne získame vnútorný pokoj.

Trochu sporné, aspoň z môjho pohľadu, je vynechanie mäsa (aby som bola presná, makrobiotika doporučuje len konzumáciu rýb). Myslím, že tu by sa mal každý chovať podľa svojich potrieb. Mäso je nositeľom tepla a energie, zároveň pri jeho metabolizme vzniká veľa nežiadúceho odpadu. Pokiaľ máme dosť energie a tepla v organizme, stačí konzum rýb. Ja osobne ryby uprednostňujem v lete. V zime volím 1-2 porcie mäsa týždenne. Pokiaľ je to možné, konzumujem mäso na spôsob delenej stravy, čiže jem porciu mäsa s veľkou porciou dusenej zeleniny, čím je mäso ľahšie stráviteľné. Na večeru si dám veľkú porciu zeleniny s prílohou. Vďaka málo zaťažujúcej strave má organizmus čas kontrolovať, čo sa v ňom deje a môže robiť potrebné opatrenia. Takáto strava postupne prečistí organizmus a choroby pomaly, ale isto odchádzajú.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *