Recepty z hokkaida

Jedna z najliečivejších zelenín pestovaných ekologickým spôsobom na Slovensku. Posilňuje celý organizmus, hlavne slezinu, pankreas, žalúdok a srdce.

Použité netradičné liečivé potraviny:

1, Miso

Miso pasta je fermentovaný výrobok zo sóje, jačmeňa alebo ryže. Je liečivou potravinou alkalizujúcou krv, majúcou schopnosť vyčistiť naše telo od ťažkých kovov, karcinogénnych látok a neutralizujúcou účinok rádioaktívneho žiarenia. Do polievok a omáčok používame Miso sójové, jačmenné a ryžové. Majú slanú chuť a tak do pokrmov dávame pri príprave len minimum soli. Miso pridávame na konci varenia, aby už nevrelo, len sa jemne ohrialo. Pred použitím rozmiešame Miso v troške polievky alebo omáčky. Používame ½-1 lyžičku Misa na 1 porciu. Na zvýraznenie sladkej chuti používame sladké biele Miso.

2, Sójové omáčky Shoyu a Tamari

Shoyu je univerzálne korenie vhodné na ochutenie omáčok, polievok a nátierok. Je slano-sladkastej chuti, vyrobené zo sóje 18-mesačnou fermentáciou pomocou baktérie KOJI.

Tamari je súčasťou fermentačného procesu pri výrobe Misa. Je asi 3x koncentrovanejšej chuti.

3, prírodné slady

Slady sú sladidlá plne nahradzujúce cukor a nepoškodzujúce naše zdravie, ako je to možné pri použití klasického cukru. Sú dostupné v práškovej forme (ryžový a jačmenný slad) alebo vo forme sirupov ( ryžový, kukuričný, javorový a pšeničný). K sladom patrí aj trstinová melasa, majúca vysoký obsah hlavne vápnia a železa, ale aj ostatných minerálnych látok.

4, hráška

Je to jemná zmes z hrachu a obilovín. Je vhodná na zahusťovanie polievok, omáčok, nátierok, placiek. Ochutená zmes je vhodná aj na vyprážanie. Dvoma lyžicami hráškovej zmesi je možné nahradiť 1 vajce.

5, morská soľ

Morská soľ obsahuje všetky minerálne látky, v rovnakom pomere ako kolujú v našej krvi. Obyčajná soľ je chemickou zlúčeninou sodíka a chlóru a je vyrobená chemickou cestou. Minerálne látky sú veľmi dôležité pre naše zdravie a morská soľ je ich výborný a lacný zdroj. Ale ako všetko, užívať z mierou. Naše babičky hovorili, že do koláča treba dať vždy štipku soli. Štipka soli v akomkoľvek jedle vytiahne z jedla jeho prirodzene sladkú chuť.

6, za studena lisované oleje

Bežný olej, tzv, rafinovaný je povarená ofarbená zmes, do ktorej sú pridané ďalšie prísady. Rafinované oleje sa získavajú extrakciou pri využití vysokých teplôt a organických rozpúšťadiel. Sú všeobecne lacnejšie, pretože tieto postupy umožňujú oveľa vyšší výťažok. Za vysokých teplôt sa však znehodnocujú a vzniká množstvo toxických látok. Tieto látky spolu so zvyškami rozpúšťadla sa musia odstrániť tzv. rafináciou. Zároveň sa však odstráni aj mnoho nutrične cenných látok, minerálnych a stopových prvkov.

Za studena lisované oleje sú vlastne lisované zrná lanu, kukurice, slnečnice, olív a pod. Oleje sa šetrne lisujú zvyčajne pri teplote okolo 35°C max. 50°C. Sú to “živé” potraviny. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine (hlavne vitamín E), cenné nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a ďalšie živiny. Pre chuť oleja sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, ktoré v oleji zostanú pri lisovaní za studena. U týchto olejov je dôležité vedieť, do akej teploty sa majú používať, pretože mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky.

V zásade platí, že ak olej nemá na obale uvedené, že je za studena lisovaný, tak ide o rafinovaný olej.

7, Morské riasy

Bohatý zdroj minerálnych látok, pomáhajúcich vytvárať alkalickú kvalitu krvi. Pravidelnou konzumáciou morských rias zlepšuje stav veľa ochorení, ako napr. vysoký krvný tlak, alergie, revmatizmus, nervové poruchy a pod. Riasy pomáhajú rozpúšťať v krvi usadeniny hlienu a tuku.

8, Hokkaido

je plazivá rastlina s plodmi plocho guľovitého tvaru, o priemere 20 – 25 cm. Túto malú jasno oranžovú tekvicu považujú ľudia, ktorým záleží na tom čo jedia, za malý zázrak. Obsahuje veľké množstvo karoténu, má vysoký podiel dužiny a len 21 kcal/100 gr. Obsahuje veľa bielkovýn, kalcia, železa, provitamínu A, vitamínu C a cenných vitamínov skupiny B. Hokkaido skladujeme v tmavej suchej a studenej miestnosti, nikdy nie v chladničke. Hokkaido či už rozmixované alebo ako prášok môžeme použiť namiesto zápražky na zahustenie polievok a omáčok. Nezabudnite, že Hokkaido nikdy nešúpeme! Je nenáročná na pestovanie, pestuje sa za takých podmienok ako tekvica alebo cuketa. Môžeme ju prakticky skladovať celú zimu a používať na sladké i slané jedlá. Keďže má len veľmi tenkú šupku, nemusí sa šúpať, pretože šupka sa ľahko rozvarí.

Recepty.

Pečená tekvica Hokkaido

Ako na to: Do pekáča dáme alobal na pečenie, ktorý potrieme olejom. Poukladáme pokrájanú tekvicu na mesiačiky, jemne posolíme morskou soľou alebo pokvapkáme pravou japonskou omáčkou Shoyu alebo Tamari, pozor, Tamari je 3x slanšia. Pečieme asi 20 minút v rúre na 200 °C. Po vychladnutí podávame ako samostatné jedlo, alebo so šalátom. Hokaiddo chutí ako pečené gaštany a preto ju netreba s ničím kombinovať.

Vyprážané Hokkaido

Sparené Hokkaido pokrájané na väčšie kúsky, obalíme v hráške alebo v celozrnej múke a namočíme do cestíčka pripraveného napr. z hrášky alebo zo špaldovej múky, štipky soli s trochou vody alebo piva. Cesto nechať 30 min. odpočinúť v chlade. Vyprážame na panvici s kvalitným olejom.

Polievka s Hokkaidom I.

Čo potrebujeme: mrkvu, petržlen, Hokkaido, olej, pór, morskú soľ, cibuľu, muškátový oriešok, čerstvý alebo sušený zázvor, Miso alebo Shoyu, menší druh celozrnej cestoviny, Wakame, morská polievková riasa

Ako na to: Namočíme 3-4 cm riasy Wakame nakrájanej na malé pásiky. Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľku a pór, najemno nastrúhanú mrkvu, petržlen a tekvicu. Jemne osolíme, asi 10 min dusíme. Zalejeme vriacou vodou, pridáme riasu. Keď polievka začne vrieť, pridáme celozrnnú cestovinu, štipku zázvoru a muškátového orieška. Po uvarení cestovín je polievka hotová. Ochutíme ešte 2-3 lyžicami sójovej omáčky alebo asi 1 lyžicou Misa. Miso rozpustíme v malom množstve polievky dávame do polievky tak, aby už polievka nevrela. Necháme asi 4 min. odpočinúť a môžeme podávať. Polievku posypeme petržlenovou vňaťou.

Polievka z hodaidda II.

Čo potrebujeme: 30dkg umytého Hokkaida so šupkou,3 stredne veľké mrkvy, 2 petržleny, 3 stredne veľké cibule, 1/2dcl za studena lisovaného oleja, 1 bobkový list, morská soľ na dochutenie, sójová omáčka Tamari alebo Shoyu, poprípade Miso, Wakame, morská polievková riasa. Na zjemnenie rastlinné mlieko ( sojóvé, pohánkové, ryžové…).

Ako na to: Namočíme 3-4 cm riasy Wakame nakrájanej na malé pásiky. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľku, pridáme na kocky pokrájané a jemne osolené hokkaido a zeleninu. Chvíľku podusíme a zalejeme 1l vriacej vody, pridáme riasu a bobkový list.. Keď je zelenina mäkká, môžeme zmes rozotrieť a ochutíme sójovou omáčkou alebo Misom. Kto chce mať krémovú polievku, pridá po rozotrení 2-3 lyžice sušeného mlieka, chvílu povariť a dochutiť. Podávať s opraženým chlebom alebo zahustiť zvyškom uvarenej obilniny.

Hokkaidová pomazánka so slnečnicovým olejom

Čo potrebujeme: Hokkaido, slnečnicový olej, cesnak, morskú soľ, pochutiny (solčanka, Miso, sójová omáčka, hráška, bylinky….)

Ako na to: Hokkaido jemne osoliť a opiecť na slnečnicovom oleji (nakrájané na mesiačiky, alebo kocky, aby zmäklo – cca 15 min.), pridať cesnak. Zmes roztrieme a ochutíme koreninami podľa chuti, dobre je pridať bylinky a bazalku, bylinkové maslo, proveslánske byliny, príp. nadrobno nasekanú čerstvú pažítku, alebo petržlenovú vňať a znovu zjednotiť roztretím. Natrieť na chlieb alebo celozrné pečivo.

Fazuľový guláš s Hokkaidom

Čo potrebujeme: olej, soľ, cibuľu, mrkvu, Hokkaido, petržlen, pór, predtým uvarenú fazuľu, kápiu, papriku, bazalku, sójovú omáčku Tamari alebo Shoyu, Wakame, morská polievková riasa

Ako na to: Namočíme 3-4 cm riasy Wakame nakrájanej na malé pásiky. Na oleji osmažíme cibuľku s červenou paprikou. Pridáme na kocky pokrájanú a jemne osolenú tekvicu, na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen, pór a riasu. Chvíľu podusíme, nepodlievame však. Na koniec pridáme pokrájanú kápiu a uvarenú fazuľu. Pridáme prevarenú vodu podľa potreby. Dochutíme bazalkou a petržlenovou vňaťou a 2-3 lyžicami sójovej omáčky.

Pohánkové fašírky s Hokkaidom

Čo potrebujeme: pohánku, cibuľu, tekvicu Hokkaido, majoránku, olej, cesnak, morskú soľ, špaldovú múku, vajce alebo 2 lyžice hrášky, sójová omáčka Tamari alebo Shoyu

Ako na to: Pohánku varíme v osolenej vode asi 15 minút, necháme vychladnúť. Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme jemne osolenú tekvicu Hokkaido a podusíme .Zmiešame s uvarenou pohánkou . Pridáme majoránku, bazalku, roztlačený cesnak a soľ. Zahustíme múkou a môžeme pridať vajce alebo hrášku. Pečieme v rúre ako haruľu alebo vyprážame na oleji rukou vytvarované fašírky.

Lečo s hokaiddom a červeným mangoldom.

Čo potrebujeme: hokkaido- zhruba polovica z celkového množstva zeleniny, červený mangold, čerstvá paprika, rajčiny, olej, mletý sušený rozmarín, čerstvé bylinky: tymián, bazalka, lístky šalvie-max.1 na osobu, sójová omáčka Tamari alebo Shoyu, v prípade potreby voda.

Ako na to: Hokkaido nakrájame na kocky. Mangold rozdelíme na listy a stonky, stonky nakrájame na kocky, listy na rezance. Takisto nakrájame papriku a rajčiny. Do rozohriateho oleja dáme rozmarín a prehrejeme ho za stáleho miešania. Na miernom ohni podusíme stonky mangoldu, podusíme a pridáme jemne osolenú zeleninu podľa tvrdosti (Hokkaido, papriku, bylinky). Do rozvarenej zmesi stačí aj pri vypnutom ohni pridať rajčiny a listy mangoldu a len prehriať.

Hokkaidová nátierka.

Čo potrebujeme: cibuľu, olej, Hokkaido, cesnak, morská soľ, korenie, solčanka, Miso, 2 lyžice Tahini-sézamové maslo, keď nemáme použijeme kyslú smotanu alebo jogurt.

Ako na to: Nadrobno pokrájanú cibuľku speníme na oleji do sklovita, pridáme najemno osolené a nastrúhané Hokkaido, roztlačený cesnak, korenie a bylinky podľa chuti a asi 1 lyžičku Misa. Rozmixujeme a zjemníme a 2 lyžicami Tahini alebo smotanou. Podávame na celozrnnom pečive.

Hokkaido placky.

Čo potrebujeme: na 4-6 porcií 1 kg hokkaida, 2-3 lyž. celozrnej múky, muškátový orech, morská soľ, 1 lyžicu Tamari, čierne korenie, olej

Ako na to: Nastrúhame hokkaido nahrubo aj so šupkou, pridáme máličko soli, 1 lyžicu Tamari, korenie, mušk. orech a múku. Vypracujeme hmotu ako na zemiakové placky, lyžicou dávame na panvicu s olejom, kde formujeme strapaté fašírky. Ak nedáme dostatočné množstvo hokkaida môžeme pridať aj nastrúhanú tekvicu alebo cuketu.

Pečené hokaiddo s krúpami a bylinkami

Čo potrebujeme: 1 stredne veľké hokkaido, asi 200 g suchých najväčších krúpov, majorán, oregano, proveslánske bylinky, bazalka, soľ, 1 lyžica sójovej omáčky, drvená rasca, olej.

Ako na to: Umyjeme krúpy, namočíme ich do 3 násobku vody, necháme postáť aspoň 2 hod alebo aj cez noc a uvaríme ich. Hokkaido dobre umyjeme, vyberieme jaderník a neošúpané nakrájame na malé kocky. Uvarené krúpy spolu s hokkaidom dochutíme jemne soľou, bylinkami, koreninami, pridáme olej, 1 lyžicu sójovej omáčky, dcl vody a dáme do rúry zapiecť. Podávame s kvasenou zeleninou.

Hokkaidové fašírky

Čo potrebujeme: 1/2 kg hokkaida, 250 g ovsených vločiek, 500 ml vody, soľ, korenie, 2 strúčky cesnaku, 1 vajce alebo 2 lyžice hrášky, 1 veľká cibuľa, petržlenová vňať,1 lyžica sójovej omáčky na dochutenie, olej

Ako na to: 250 g ovsených vločiek uvaríme vo vode na hustú kašu, necháme vychladnúť. Urestujeme cibuľku a pokrájaný petržlen, pridáme do vločiek spolu s nastrúhaným hokkaidom a 2 strúčikmi nastrúhaného cesnaku a vajíčko. Vypracujeme fašírkovú masu, ktorú formujeme na malé fašírky a obaľujeme v strúhanke, vyprážame.

Sladké pečené hokkaidové mesiačiky

Čo potrebujeme: ľubovoľné množstvo hokkaida, tekutý slad, škorica, mleté orechy

Ako na to: Z neošúpaného hokkaida vyberieme jaderník, nakrájame ho na mesiačiky, hrubé cca 1 cm. Uložíme na dobre vymastený plech alebo na papier na pečenie, každý mesiačik potrieme troškou sladu, posypeme škoricou a vo vyhriatej rúre pečieme domäkka (cca 10 min). Hneď podávame. Prípadne môžeme hokkaido nechať trochu vychladnúť a posypať mletými orechami.

Hokkaidovo-ovocný šalát

Čo potrebujeme: Hokaiddo, rôzne ovocie, napr. broskyne, jablká, hrozno, citrón, prípadne hrozienka, orechy, mandle, lieskové oriešky

Ako na to: Hokkaido umyjeme, vyberieme jaderník, nešúpeme. Hokkaido nakrájame na malé kocky, velmi jemne osolíme, vďaka čomu sa zvýrazní sladká chuť hokaidda a uvaríme ho. Zmiešame s ostatným ovocím, ktoré tiež nakrájame na malé kocky a ochutíme jemne citrónom. Znovu dobre premiešame. Môžeme pridať posekané orechy alebo posekané mandle.

Hokkaido koláč

Čo potrebujeme: 15 dkg oleja, 30 dkg celozrnej, najlepšie špaldovej múky, 40 dkg hokkaida (cukina, mrkva), 4 vajíčka alebo 8 lyžíc hrášky, prášok do pečiva, 5 dkg čokolády, poprípade 1-2 lyžice karobu alebo kakaa, 25 dkg sladu, štipka soli, 10 dkg pomletých orechov

Ako na to: Vymiešame žĺtka so sladom do spenenia, prilievame pomaly olej, postrúhanú čokoládu prípadne kakao. Vymiešame bielka na sneh. Zľahka primiešavame do masy orechy a na koniec sneh a múku zmiešanú do pečiva. Na vymastenom a pomúčenom plechu pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C podľa hrúbky cesta od 20 do 45 minút.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *