Obilninové kaše

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré majú veľmi vysokú spotrebu chleba. Chlieb je potravina pečená, ktorá sa pečie pri veľmi vysokej teplote, čím je chlieb nabitý jang energiou. Je vlastne extrémnou potravinou, ktorú by sme mali konzumovať občas a skôr v zime ako v lete. Prijatá jang energia pôsobí na ľudský organizmus tak, že sťahuje črevá, žlčník a pečeň a tieto orgány potom nepracujú správne. Stiahnutie čriev spôsobí ťažšie vstrebávanie živín. Keď je okruh žlčíka a pečene stiahnutý a nie uvoľnený, človek pociťuje stres, ľahko vybuchne. Je oveľa vhodnejšie konzumovať celozrné kaše.

Kaša sa varí a vďaka nižšej teplote, pri ktorej sa pripravuje, vnesie do nášho života ľahkosť a uvoľnenosť. Znie to možno nadnesene, ale kašami dokážeme účinne bojovať proti stresu. A ešte jedna rada. Nepoužívajte tlakový hrniec, t. j. kuchtu, pokiaľ sa cítite pod tlakom, čiže stresom. Akú energiu do organizme vnesieme, s takou sa musíte vysporiadať. Kuchta vnáša do organizmu tlak. Najvhodnejší spôsob prípravy jedla je prirodzený oheň, v súčastných podmienkach je najjednoduchšia príprava jedla na plynovom variči. Príprava jedla na elektrickom alebo keramickom sporáku vnáša do organizmu nervozitu, nakoľko molekuly jedla sú rozkmitané. Ohrev a varenie v mikrovlnej rúre pôsobí na jedlo tak, že jednotlivé molekuly jedla prasknú a vytečú. Ja tomu hovorím, že čo sme si s láskou pripravili, to si s láskou zabijeme.

Kašu je možné pripraviť z akejkoľvek celozrnej obilniny. Pokiaľ máme málo času, je vhodné si obilninu dopredu uvariť, uschovať v chladničke a ráno ju ohriať pridaním vody a ochutiť pridaním nastrúhanej zeleniny, posypať rôznymi semiačkami. Druhý spôsob ohrevu je taký, že na malom množstve za studena lisovaného oleja osmahneme cibuľu, poprípade inú zeleninu, pridáme uvarenú obilninu, zriedime podľa potreby vodou a rozvaríme na kašu.

Semiačka na posyp si pripravíme tak, že semiačko umyjeme na sitku a na sucho opražíme na panvici. Veľmi výhodné je príprava v el. rúre, kedy umyté semiačka rovnakej veľkosti dáme na plech, vystlatý papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 130 stupňov Celzia. Len čo semiačka zavoňajú, vypneme, necháme dôjsť. Uchováme v zaváraninovej fľaši.

Pri varení obilnín je vhodné používať riasy, sú zdrojom minerálnych látok. Kto ich nemá alebo nechce používať, použije trochu rozdrvených liečivých byliniek. Uvarenú kašu posypeme čerstvou vňaťou, napr. pažítka, čerstvá vňať cibuľky, petržlenová vňať. Organizmu poskytujú vitálne látky a uvoľňujú pečeň, aby dobre fungovala.

Kaše majú mierne kyslé pH a aby sme kaše vykompenzovali, pridáme jednak riasy, ale nezabudnime na zeleninu, jednak varenú, čerstvú ale aj tzv. pickles, čo je rýchlo kvasená zelenina. Zelenina a riasy majú zasadité pH a obilninu  vhodne zneutralizujú.

Na prípravu kaše používame za studena lisované oleje. Keď je vonku horúco, je vhodné použiť olivový olej (cez zimu nás príliš ochladzuje), na jar a jeseň je vhodné používať slnečnicový a kukuričný olej. Na chladné obdobia roka je vhodný sezamový olej.

Ako príklad uvádzam niekoľko receptov na prípravu, môžete ich obmieňať podľa vlastnej fantázie. Nezabudnime si pozrieť tabuľky na výber vhodných obilnín podľa ročného obdobia. Na leto sa hodia obilniny z tzv. jin spektra, napr. kukurica a na zimu z jang spektra, napr. pohánka. Vyrovnaný pokrm si pripravíme zmiešaním obilniny z jin a jang spektra.

Pšenovo-ryžová kaša

Suroviny: 1 hrnček uvarenej ryže z predošlého dňa, ½ hrnčeka pšena, riasa Arame, štipka soli, 1 lyžica slnečnicového semiačka, strúhaná mrkva, na posyp čerstvá vňať cibule

Postup: K ryži uvarenej  predošlého dňa pridáme dobre prepláchnuté pšeno. Pšeno prepláchneme najskôr v horúcej a potom v studenej vode, aby sme pšeno zbavili horkosti. Pridáme asi 1 hrnček vody a varíme spolu s prepláchnutou riasou Arame a štipkou soli 30 min. Podľa potreby pridáme opatrne po stenách nádoby ďalšie množstvo vody a varíme do mäkka. Ku koncu varu pridáme postrúhanú mrkvu, premiešame. Posypeme lyžicou slnečnicových semienok a ozdobíme čerstvou nasekanou vňaťou cibule.

Pohánkovo-kukuričná kaša

Suroviny: 1 hrnček pohánky, 2-5 lyžíc kukuričnej krupice, riasa Hijiky, štipka soli, 1 väčšia cibuľa, sezamové semiačka, 1 lyžica kvasenej zeleniny, vňať petržlenu

Postup: Pohánku na sitku dobre premyjeme najskôr horúcou a potom studenou vodou na zbavenie sa horkej chuti. Zalejeme 2-3 hrnčekmi najlepšie pramenistej vody a pridáme kukuričnú krupicu. Pohánka telo prehrieva a kukurica ochladzuje a tak keď je teplo použijeme viac kukurice a cez zimu menej. Varíme spolu s nasekanou cibuľou, štipkou soli a riasou Arame asi 40 min. Uvarenú kašu posypeme sezamom, ozdobíme nasekanou vňaťou petržlenu a lyžicou pickles.

Kaša z jačmenných krúp

Suroviny: varené jač. krúpy č. 10, 1 veľká cibuľa, sezamový olej, tekvicové semiačko, pažítka.

Postup: na oleji opražíme 1 veľkú cibuľu, pridáme uvarené krúpy a také množstvo vody, aby sme mali kašovitú zmes. Necháme prevrieť, ozdobíme tekvicovým semiačkom a posekanou pažítkou.

2 Odpovedí

  1. Kamil
    Kamil 20. Máj 2017 na 9:04 | | Odpovedať

    Pohode vsetko je to skvele pomaha to aj si to clovek obluby ale ktej mikrovlnke
    co mame jest v robote ked sme vegani a potrebujem si ohriat trocha jedlo ktoremu mam salat zeleninovy to neprehanajte uz clovece strasite ludi ze silno verite takymto veciam je na tom nieco ale musis si poveda obcas ze nebudem sa bat lebo strach na znici.Mier

  2. Anonym
    Anonym 21. Máj 2017 na 15:15 | | Odpovedať

    Mikrovlnné lúče ohrievajúce jedlo pôsobia tak, že sa navzájom o seba trú, až prasknú. Vtedy sa jedlo zmení na “kašu”, ktorá príde nielen o vitamíny ale hlavne je to mŕtve jedlo bez energie. Jeme hlavne kvôli tomu aby sme získali energiu. Naše telo energiu potrebuje. Mnohokrát aj starostlivo pripravené jedlo ako napr. vegánske sa zmení na niečo čo telu škodí a nie pomáha. Je to síce trochu náročnejšie na čas, avšak s veľkou odmenou zohriať jedlo na napr. elektrickej platničke pokiaľ nie je k dispozícii niečo vhodnejšie-ako plyn alebo drevo. Vtedy sa dlhodobo cítime výborne a nepoznáme únavu. V živote nič nie je zadarmo. Ja nestraším, len viem ako čo funguje a robím to čo je v konečnom dôsledku pre mňa lepšie.

Zanechať odpoveď pre Kamil Tu kliknite pre zrušenie odpovede.

Current month ye@r day *