Homocysteín

Homocysteín (Hcy) je malá aminokyselina, ktorá je však veľká významom. V tele vzniká ako medzičlánok vnútrobunkového metabolizmu pri štiepení bielkovín. Je jedným z novoobjavených rizikových faktorov vzniku hlavne srdcovo-cievnych ochorení. Pri správnej funkcii vnútrobunkového metabolizmu je životnosť Hcy krátka. V organizme Hcy vzniká ako krátkodobá zlúčenina demetyláciou metionínu, ktorý prijímame v našej potrave hlavne zo živočíšnych bielkovín.

Chemický cyklus premeny Hcy je spoločný všetkým cicavcom. Vznikol pred miliónmi rokov a nemá schopnosť prispôsobiť sa novodobým zmeneným stravovacím nárokom. Aby sa metionín mohol zmeniť na neškodné formy a nekoloval v krvi ako jedovatý Hcy, sú potrebné nasledujúce kofaktory, ktorými sú:

  1. kyselina listová (vitamín B9),
  2. pyridoxin (vitamín B6),
  3. cyanokabalanín (Vitamín B12).

Pokiaľ v prijímanej potrave chýbajú vitamíny skupiny B, Hcy sa nemôže zmeniť na neškodné formy. Vtedy jeho hladina stúpa jednak v krvi ale zároveň aj v každej bunke ľudského tela, čo je pre bunku jedovaté a poškodzuje ju. Zvýšená hladina Hcy sa podieľa na vzniku mnohých chorôb, hlavne na ochorení srdca a ciev (tzv. kardiovaskulárnych ochoreniach), ale aj vzniku a podpore rakoviny a mnohých ďalších ochorení. Zvýšená hladina Hcy poškodzuje jednak kolagén a elastín, čo sú zložky cievnej steny a spojivového tkaniva, ale aj fibrinolitín, čo je bielkovina tvoriaca kostru spojivového tkaniva v celom tele.

V posledných desaťročiach sa udiali veľké zmeny v stravovaní človeka. Vďaka tomu, že sa do nášho jedálneho lístka dostáva veľa živočíšnych bielkovín, vzniká v metabolizme Hcy trvalá porucha, ktorá sa stupňuje s vekom. Táto porucha dosahuje neraz chronickú formu a tak sa obyčajne s vekom prehlbuje intoxikácia organizmu. Zákony prírody sú nezmeniteľné. K pochopeniu tejto nevyhnutnosti prispeli prípady vážne chorých ľudí, ktorým sa po zmene životného štýlu podarilo znížiť hladinu Hcy a výrazne zlepšiť svoj zdravotný stav. Vďaka nim dnes vieme, že bolesti hlavy, malátnosť, rýchla únava, nervozita, depresie, bolesti v krčnej a bedrovej chrbtici, bolesti kĺbov, šliach a väzov, poruchy spánku, poruchy trávenia, žlčníkové problémy, nadváha, kolísavé zvyšovanie krvného tlaku, vznik varixov, hemoroidov a mnohé ďalšie príznaky sú varovným signálom oznamujúcim zvyšovanie hladiny Hcy. Výrazným upozornením je tiež zmena výrazu tváre s rýchlou tvorbou vrások. Sú známkou deštruktívneho pôsobenia Hcy na väzivové vlákna spevňujúce kožu. Investície do kozmetických prostriedkov bez zásahu do látkovej premeny Hcy tak majú len krátkodobý účinok. Okrem týchto viditeľných prejavov, v postihnutom tele prebiehajú ďalšie skryté procesy, ktoré sú predzvesťou vážneho poškodenia zdravia a môžu aj ohroziť život človeka. Môžu to byť jednak bunkové zmeny vyúsťujúce do nádorového ochorenia a tiež ateroskleróza ciev končiaca mozgovou príhodou alebo infarktom srdca. Stále prebiehajúce výskumy potvrdzujú súvislosť medzi nárastom civilizačných ochorení a zvýšenou hladinou Hcy. Jednoducho povedané, množstvo Hcy v krvi je priamo úmerné toxickému zaneseniu nášho organizmu. Čím je hladina Hcy vyššia, o to viac odpadu je v každej našej bunke a tá je tým ochromená v svojej normálnej činnosti.

Hcy je biochemický parameter, ktorý sa dá vyšetrovať v ľudskej plazme podobne ako cholesterol, cukor, lipidy…

Hcy objavil v roku 1934 nositeľ Nobelovej ceny de Vigneaou. To, že riziko niektorých ochorení sa zvyšuje priamo úmerne so zvýšenou koncentráciou Hcy, si v 60-tich rokoch uvedomil americký lekár Dr. Kilmer McCully. Jeho práce sa začali objavovať koncom 60. rokov a presadili sa koncom 90. rokov. Farmaceutické firmy v USA neprejavili záujem o tento jeho objav a tak Hcy ostal zabudnutý. Odstraňovanie škodlivého Hcy nevyžaduje žiadnu špičkovú technológiu a nestojí ani veľké peniaze. Liečenie a účinná prevencia je dostupná každému, nakoľko už aj zvýšená hladina Hcy sa dá úspešne znížiť.

V rokoch 1999-2002 na II. Internej klinike LF UK v Bratislave prebiehala štúdia Homocysteín Slovakia. Jej výsledky prezentoval MUDr. Ján Lietava, CSc. slovami: „Zdraví Slováci majú takú istú hodnotu homocysteínu ako Američania po infarkte“. Štúdia zároveň preukázala znížené hodnoty kyseliny listovej a vitamínov B6 a B12, ktoré majú kľúčový účinok pri premene Hcy na neškodné zlúčeniny. Na Slovensku pritom 55 % obyvateľstva umiera na srdcovo-cievne ochorenia. Zároveň sa vysoké hladiny Hcy podieľajú aj na vzniku ďalších ochorení ako je napr. Alzheimerova choroba a iné demencie, čo je už viac rokov vedecky dokázané. Svoju hladinu Hcy by mali poznať hlavne ľudia ohrození rizikovými faktormi trpiaci ochorením srdca a mozgu. Tieto rizikové faktory sa nezratúvajú, ale násobia!

Neriziková hladina Hcy bola stanovená na menej ako 10-12 mikromólov v jednom litri krvi. Prekročenie tejto hodnoty má nebezpečné následky, lebo zvyšuje riziko infarktu až trojnásobne. Kyselina listová je schopná hladinu Hcy pomerne rýchlo a ľahko znormalizovať, a tak na rozdiel od cholesterolu, ktorý nie je až také jednoduché znížiť, sa znížením hladiny Hcy odstráni zvýšené riziko infarktu. Táto kyselina patriaca do skupiny vitamínov B je tou látkou, ktorá je prítomná prakticky vo všetkých druhoch potravín. Pri nedostatku kyseliny listovej viazne udržiavanie vhodnej koncentrácie Hcy. Kyselina listová sa nachádza v mnohých druhoch zeleniny a ovocia. Ale aj napriek tomu sa často v našom tele vyskytuje nedostatočne, keďže naše telo jej požaduje denne až 200 mikrogramov. Dôvodom nedostatku kyseliny listovej je jej nedostatočný príjem potravou alebo jej odbúravanie fajčením, alkoholom, antikoncepčnými tabletami, niektorými liekmi, ako sú spazmolytiká, sulfónamidy, antiepileptiká, antituberkulotiká, ale aj veľkými dávkami vitamínu C. Kyselina listová je citlivá na svetlo a tepelné extrémy, ku ktorým patrí dlhé skladovanie v chladničke i tepelná úprava potravín. Následkom pomerne častej genetickej anomálie, ktorú má podľa doktora McCullyho jeden človek z ôsmich, organizmus zle spracováva prijatú kyselinu listovú a tento človek má preto sklon k srdcovo-cievnym a iným chorobám. V takom prípade je potrebné zvýšiť príjem vitamínov B9, B12 a B6, v ostatných prípadoch stačí upraviť stravovacie návyky a samotné zloženie potravy.

Cesta ku zdraviu – dôležitosť kyseliny listovej a vitamínov B6 a B12. 

Napriek závažnosti ochorení, ktoré zvýšená hladina Hcy spôsobuje, je prevencia jeho vysokej hladiny jednoduchá. Ide o výber vhodných, bezpečných zdrojov z potravy, hlavne v ich prirodzenej forme ako súčasť jedálneho lístka. Každý umelo pripravený alebo koncentrovaný vitamín a doplnok stravy môže mať vedľajšie negatívne účinky.

Jednotlivé prirodzené bezpečné zdroje:

  1. zdroje kyseliny listovej: nachádza sa vo väčšine potravín. Obsahuje ju listová zelenina, uhorky, pšenica, hrach, sója, bôby, orechy a ryby. Nachádza sa aj vo vajciach a mäse, avšak z nich sa zároveň tvorí Hcy. Zdravá črevná mikroflóra si dokáže časť potrebnej kyseliny listovej vyrobiť sama, a tak má veľký význam dbať na správnu mikroflóru nášho čreva, k čomu nám výdatne pomôže aj Probiosan, f. Energy. K zdraviu svojich čriev prispejeme pravidelným konzumovaním vlákniny. Črevá sú ničené aj užívaním chemických liekov, hlavne sulfónamidov a nezabúdajme na ničenie črevnej mikroflóry vplyvom prekyslenia zo živočíšnych produktov. Zároveň si uvedomme, že každé ochorenie je najvýhodnejšie liečiť prírodnými cestami a vďaka tomu spätne nezhoršovať stav našich čriev. A nezabudnime: vždy majme na tanieri niečo zeleného, veď kyseliny listovej potrebujeme denne až 200 mikrogramov. Výborných zdrojom kyseliny listovej sú aj zelené potraviny, hlavne mladý jačmeň Barley, f. Energy .
  2. zdroje pyridoxínu: nájdeme ho v šošovici, hrachu, fazule, sóji, ovse a ovsených vločkách, žite, vlašských orechoch, lieskovcoch, sardinkách, v bielej kapuste, mrkve, petržlene a v mnohých ďalších zeleninách. Vitamín B6 sa nachádza aj v prípravkoch f. Energy, a to v Betavite, Revitae a v čaji z kustovnice čínskej Lycium chinese.
  3. zdroje vitamínu B12: o vitamíne B12 sa tvrdilo, že sa nachádza len v živočíšnych produktoch. Nájdeme ho však aj v sójových výrobkoch: natto, tempeh, v sójovej paste Miso, v tradične vyrábanej sójovej omáčke Shoyu a Tamari a v morských riasach Kombu a Wakame. V menšom množstve sa vitamín nachádza aj koreňovej zelenine a rybách. Vegetariáni a vegáni nekonzumujúci mäso sa musia postarať o obohatenie svojej stravy o zdroje vitamínu B12. Nájdu ho aj v prírodných prípravkoch f. Energy RevitaeSpirulina Barley.

Vitamíny skupiny B sa považujú za najúčinnejšiu zbraň voči zvýšenej hladine Hcy. Je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti sa Hcy bude zisťovať v krvi pacientov tak bežne, ako dnes cholesterol. Sústavný nárast kardiovaskulárnych ochorení je spojený s vysokou úmrtnosťou na toto ochorenie. Tento nárast je zapríčinený obohacovaním našej stravy o zdroje homocysteínu a cholesterolu. Prevencia musí byť zameraná hlavne na zmenu životného štýlu a tým aj na zmenu stravovacích návykov. Za zmienku stojí, že mnohokrát zabúdame na zdroje živočíšnych bielkovín z mlieka a mliečnych produktov. Tieto sa tiež výrazne podieľajú na zvýšení Hcy a cholesterolu. Súčasné výskumy čoraz častejšie hovoria o tom, že je potrebné hľadať ako zdroj vápnika vhodnejšie alternatívy, ako sú: sezam, mak, orechy a na prekvapenie vápnik obsahujú aj zelené vňate.

Prevencia a liečenie kardiovaskulárnych chorôb sa v budúcnosti môže dostať vo veľkej miere do sféry pôsobnosti praktických lekárov. Okrem doteraz platných odporúčaní, zahŕňajúcich vyváženú stravu s nízkym obsahom tukov, obmedzením živočíšnych bielkovín a primeraným pravidelným cvičením, je potrebné zamerať sa na oboznámenie pacientov o nežiadúcich účinkoch zvýšenej hladiny Hcy a možnostiach jeho úpravy. Praktický lekár, okrem zmeny stravovacích návykov, môže pacientovi ponúknuť aj možnosti alternatívnej liečby pomocou prírodných preparátov ako sú Revitae, Betavit, Spirulina či Lycim chinese.

Spracovala Anna Svrčeková

11 Odpovedí

  1. Jarmila Smrekova
    Jarmila Smrekova 7. Január 2016 na 15:38 | | Odpovedať

    Dobry den,
    prosim Vas o informaciu, kto, na akom pracovisku a za akych cenovych podmienok mi Hcy zmeraju a daju prislusnu liecbu.

    S vdakou

    Jarmila Smrekova

    1. Pavel Fialek
      Pavel Fialek 16. Január 2017 na 20:25 |

      Od januára 2017 prvá Hcy – poradňa na Slovensku .
      Poprad
      ŠET – Zdravotnícka 4
      kont. 0907 123 321
      Prajem pekný deň.

  2. Jozef Slovák
    Jozef Slovák 20. Január 2016 na 9:47 | | Odpovedať

    Na Slovensku kde je možné urobiť vyšetrenie Hcy v krvi. Prosím o info-

    1. Pavel Fialek
      Pavel Fialek 16. Január 2017 na 20:26 |

      Od januára 2017 prvá Hcy – poradňa na Slovensku .
      Poprad
      ŠET – Zdravotnícka 4
      kont. 0907 123 321
      Prajem pekný deň.

    2. Anna Pastuchova
      Anna Pastuchova 20. Apríl 2017 na 12:37 |

      Dobrý deň pán Pavel,
      som veľmi rada, že som konečne objavila kontakt na vyšetrenie Hcy z krvi. Dohodli sme sa, že mi zašlete nejaká inf.o postupe. Zatiaľ Vám veľmi pekne ďakujem, že ste mi venoval svoju pozornosť a teším sa na osobne stretnutie s Vami. Ostávam s pozdravom Anka Pastuchová.

  3. BuG.ToM
    BuG.ToM 10. Február 2016 na 15:31 | | Odpovedať

    Jednoduché a lacné riešenie, ako doplňať vitamíny skupiny B:
    http://www.pangamin.cz

    1. Anonym
      Anonym 11. Február 2016 na 8:00 |

      To je pravda, avšak kvasinky môžu mnohým ľuďom, hlavne ženám robiť zdravotné problémy, podporujú rast plesní.

  4. viera
    viera 24. Október 2016 na 14:42 | | Odpovedať

    Dobrý deň.
    Chcem sa opýtať, kto mi poradí kde mi v Nitre vyšetria Hcy-homocystein z krvi?

    1. Pavel Fialek
      Pavel Fialek 16. Január 2017 na 20:26 |

      Od januára 2017 prvá Hcy – poradňa na Slovensku .
      Poprad
      ŠET – Zdravotnícka 4
      kont. 0907 123 321
      Prajem pekný deň.

  5. Jitka
    Jitka 8. Január 2017 na 18:21 | | Odpovedať

    Zdravím. Vyšetrenie hcy robia v Alpha medical zrejme v každom väčšom meste. My si ho sledujeme sukromne, za poplatok 8€. Podarilo sa nám znížiť kritickú hodnotu 17 na 13 za jeden mesiac sacharidovou diétou podľa SCD uzdravte se jidlem, s pitím ovocných aj zeleninových štiav.

  6. Janka Blažejová
    Janka Blažejová 3. Január 2018 na 20:22 | | Odpovedať

    Všetko o homocysteíne a možnosti vyšetrenia Vám zodpovie poradca pre homocysteín-poradňa Hcy v Malackách, adresa:
    Dom služieb AFK,
    Minevita
    Záhorácka 30
    1.posch.
    901 01 Malacky
    mobil: 0908 464 530
    Pekný deň.

Zanechať odpoveď pre Jozef Slovák Tu kliknite pre zrušenie odpovede.

Current month ye@r day *