Potravinové doplnky Energy pre zvieratá

Prehľad produktov na veterinárne použitie

Využitie regeneračných prípravkov Energy pre zvieratá je veľmi efektívne a dá sa povedať, že aj jednoduchšie než u ľudí. Zvieratá reagujú na regeneráciu oveľa lepšie než ľudia. Prípravky Energy výrazne posilňujú organizmus v preventívnom podávaní, a to najmä u starších zvierat. Ako prípravky prvej voľby môžu veľmi účinne zvládať začiatky ochorení. Pri chronických ochoreniach sú to jediné prípravky, ktoré môžu stav zlepšiť bez vedľajších účinkov a doživotného podávania. Nespornou výhodou je možnosť kombinovať regeneráciu s liečbou, ktorú naordinoval veterinár. Mechanizmus účinku je totiž úplne odlišný a regenerácia väčšinou zosilňuje správne naordinovanú liečbu.

Výber prípravku

Na bežné použitie bude pre vás užitočný nasledujúci zoznam najčastejšie využívaných regeneračných prostriedkov a ich najčastejšie indikácie, ktorý vám pomôže minimálne v 90% vašich potrieb. Ak si nie sme 100% istí, nahradíme koncentrát krémom a až po asi 14 dňoch vysadíme krém a začneme dávkovať koncentrát.
V komplikovanejších prípadoch odporúčame stanovenie presného postupu regenerácie pomocou Supertronicu.

Cytosan – všeobecné používanie, je vhodný najmä pre staršie zvieratá, pri zažívacích problémoch, ktoré sprevádza hnačka, u ťažkých stavov s podozrením na nádorové stavy, pri intoxikácii z krmiva, u všetkých onkologických procesov, kde spomaľuje rast nádoru a bráni vytváraniu metastáz. Môžete ho používať bez obmedzenia. Pri nádorových ochoreniach je nevyhnutné užívať aspoň 1 tobolku 1x denne minimálne 2 mesiace bez prestávky. Vhodné je zvýšiť dávku v prvom týždni podávania.

Regalen – všeobecne pri zažívacích ťažkostiach sprevádzaných nechutenstvom, zvracaním a hnačkami, pri precitlivenosti na bolesť (bolestivá srsť), ďalej na začínajúci šedý zákal šošovky, suché ekzémy, suchú a nekvalitnú srsť, zápach z tlamy. V niektorých prípadoch pôsobí pozitívne na močové kamene. Uplatní sa aj pri poruchách metabolizmu.

Protektin krém – pôsobí pozvoľnejšie a miernejšie než koncentrát na rovnaké indikácie ako v prípade Regalenu. Má dobrý účinok pri nesymetrických stratách srsti, ak nie sú pri koreni chvosta. Vtedy býva problém s análnymi žliazkami, a ak sa zviera zrovna nevyprázdňuje, je namieste aplikovať Ruticelit krém. Pri používaní Protektinu nebývajú reverzie, ak nejde priamo o ekzém.

Renol – ovplyvňuje metabolizmus vody a minerálnych látok. Aktivuje činnosť vylučovacieho systému, a tým zabraňuje predčasnému starnutiu. Je vhodný pre všetky starnúce zvieratá. Zabraňuje šediveniu srsti, priaznivo pôsobí na mokvavé ekzémy. U starých zvierat preventívne podávanie predlžuje život a zlepšuje stav kĺbov. Vhodne pôsobí pri bakteriálnych infekciách, pri angínach a postihnutí lymfatického systému vrátane lymfatických uzlín. Svoje využitie nájde pri nezápalových opuchoch a vodnatých cystách. Pôsobí na zelený zákal oka, chronické problémy s maternicou, močové kamene, časté otitídy (býva reverzná reakcia!), kde pomôže lokálne ošetrenie Audironom. Renol by mohol pomôcť spolu s liečivami pri vode v pľúcach a perikarde.

Artrin krém – pri akomkoľvek svalovom alebo kĺbovom poranení alebo bakteriálnej infekcii (po 3 dňoch prebiehajúcej infekcie sa na bakteriálnu infekciu mení aj viróza). Opäť ako alternatíva Renolu a King Kongu v uvedených indikáciách. Pri akýchkoľvek bolestivých stavoch bez sčervenania. Dá sa použiť aj ako prostriedok pri problémoch s cestovaním v aute alebo inom prostriedku, pri kinetóze.

Stimaral – je účinný pri hyperaktivite, virózach neskorého zimného a jarného obdobia, nervozite, fóbiách zo strieľania, tikoch a trasoch svaloviny, na celkové upokojenie a stimuláciu fyzických síl. Stimuluje obnovu nervov po operáciách alebo úrazoch. Zlepšuje schopnosť učenia, zlepšuje koncentráciu.

Droserin krém – pôsobí väčšinou len na infekčné vplyvy zvládnuteľné Stimaralem.

King Kong – pomáha pri akomkoľvek postihnutí svalového tkaniva vrátane hladkej a srdcovej svaloviny. Zosilňuje peristaltiku čreva a výkonnosť zvieračov. Je vhodný ako doplnok na liečbu akejkoľvek bakteriálnej infekcie. (Iba na angínu a všeobecne lymfatické problémy je vhodnejší Renol.) Urýchľuje hojenie rán, pomliaždenín a hematómov (v neskoršom štádiu). Odstraňuje svalovú únavu a následné bolesti vo svaloch. Vhodný na potenciu samcov.

Artrin krém – v miernejšej forme plne pokrýva indikácie King Kongu. Je účinný pri bolestivosti vo svaloch a kĺboch.

Fytomineral – ako prídavok do vody pre plazy a vtáky je bezpečným zdrojom minerálnych látok, u cicavcov pôsobí na zlepšenie kvality srsti a kože, podporný prostriedok na rekonvalescenciu po chirurgických zákrokoch a ťažkých infekciách, lokálne na koži znižuje intenzitu svrbenia. Nedá sa odporúčať jeho dlhodobé používanie (dlhšie než 3 x 3 týždne), pretože môže znížiť využitie minerálov z prirodzenej potravy.

Gynex – u obéznych zvierat s hormonálnymi poruchami, na epileptické stavy samíc, pseudograviditu (falošná plodnosť), tendenciu k nádorovým stavom. Je vhodný najmä pre retrieverov, buldočkov a všeobecne plemená lymfatického typu, na srdcové problémy súvisiace so stresom. Je najúčinnejší zo všetkých koncentrátov na záverečnú regeneráciu po predchádzajúcej liečbe. Pôsobí na lepšie hojenie poranených nervov, na problémy hormonálneho systému. Účinkuje proti dlhodobému stresu. Pomáha normalizovať reprodukčný cyklus, je vhodný pre zvieratá, ktoré majú problémy s odchovom mláďat. Môže pomôcť aj u absolútne neplodných samíc. Mohol by riešiť aj odmietanie mláďaťa stresovanou samicou.

Cytovital krém – plne pokrýva indikácie Gynexu. Podobne ako Protektin sa uplatňuje pri stratách srsti, tento krát symetrických podľa osy tela. Ukončuje regeneráciu kožných problémov. Neoceniteľný je pri zápaloch nervov.

Korolen – cievne a srdcové problémy. Preventívne u zvierat citlivých na nadmerné teplo, ale v období pred nástupom vysokých teplôt. V ročnom cykle je najvhodnejšie preventívne podávanie v polovici mája. Ďalej pôsobí na epilepsiu u samcov (spolu s Fytomineralom), nádorové stavy, je vhodný pre drobných papagájov a spevavce, ktoré sa chovajú v malých klietkach a občas sa púšťajú na prelet v byte (napr. papagáj vlnkovaný – andulka). Cievne problémy u zvierat okrem problémov so srdcom sú skôr výnimočné. U veľmi malých zvierat a vtákov je najvhodnejšie zriediť koncentrát (1 kvapka) do pitnej vody alebo krmiva.

Korolen a Ruticelit krém sú indikované pri akomkoľvek prekrvení, zápaloch a čerstvých hematómoch. Ruticelit krém môže opäť nahradiť Korolen vo všetkých indikáciách. U psov pôsobí dobre na zápal análnych žliaz.

Vironal– infekcie dýchacích ciest, mokvajúce alebo hnisavé vyrážky, bradavice, problémy so sliznicou hrubého čreva. Psy a morčatá majú dosť často rovnaké infekcie ako človek. Majú však vyššiu telesnú teplotu, a tak infekcie nebývajú natoľko nebezpečné ako u človeka. Vysoká teplota likviduje vírusy pomerne spoľahlivo. Pri podozrení na nákazu kombinovať Vironal s Drags Imunom, alebo v prípade už rozvinutej psinky aj s homeopatikom Oscillococcinum.

Droserin krém je vhodný pri kašli, kedy sa aplikuje na oblasť priedušnice alebo priedušiek minimálne 3x denne. Pri kožných chorobách je vhodný na akékoľvek mokvavé ekzémy spolu s Artrinom. Najprv aplikujeme Droserin a po jeho vstrebaní nanesieme Artrin. Rovnakým spôsobom sa dá aplikovať na kožné lézie s tendenciou k vytváraniu vriedkov a hnisaniu.

Drags Imun– u všetkých infekčných stavov, po operáciách, na zrýchlenie hojenia rán, v prípade krvácania, u onkologických procesov.

Probiosan – väčšinou si zvieratá dopĺňajú potrebné baktérie na vychádzke. Užitočný je u mláďat do doby maximálneho rastu alebo po liečbe antibiotikami. Využitie tohto probiotika predurčujú perverzné chute (napr. požieranie výkalov). Je vhodný aj pri dlhodobo hnačkovitej stolici.

Peralgin – pri kožných problémoch nejasného pôvodu, pri celkovo oslabenej imunite, pri alergiách, poruchách rozmnožovania.

Chlorella – na podporu rozvoja črevnej mikroflóry, neuškodí pri akejkoľvek schátranosti organizmu. Bez obmedzenia.

Flavocel – vitamín C si väčšina zvierat dokáže vytvoriť. Výnimkou sú len morčatá, opice a samozrejme človek. Vhodný je v rekonvalescencii po infekcii alebo úrazoch a operáciách.

Vitamarin – vhodný doplnok pri používaní Gynexu, King Kongu a v niektorých prípadoch (skôr nervové postihnutie) spolu s Korolenom.

Skeletin – podpora liečby artrózy, najmä u veľkých plemien zvierat, pre mláďatá v období rastu proti rachitíde (krivici), pri zlomeninách.

Ako prípravky podávať?

Koncentráty môžeme aplikovať priamo do tlamy na lyžičke alebo dávku vstreknúť injekčnou striekačkou bez ihly za špicáky na jazyk. Ak to zviera odmieta, koncentrát možno aplikovať do cukrového roztoku alebo na nejakú dobrotu. Tablety a želatínové tobolky zabalíme do dobroty. Najskôr podáme dobrotu bez tablety a v druhej dávke s tabletou. Zvieratá sú nedôverčivé a prvé sústo preverujú, druhé väčšinou už nie. Fytomineral a Cytosan môžeme rozpustiť v pitnej vode.

Krémy možno vtierať priamo na postihnuté miesto alebo na zodpovedajúcu reflexnú zónu. Pri celkovom pôsobení krému ich aplikujeme na neosrstené časti tela, ako je brucho a triesla. Po kúpeli sa dá krém použiť ako kondicionér: trošku krému rozriedime na dlani malým množstvom vody a votrieme do vlhkej srsti.

Dávkovanie

Malé zvieratá (t.j. do 50 kg) majú rýchlejší metabolizmus, a teda znesú aj dávky určené pre dospelého človeka. Je to však zbytočné. Na 10 kg živej hmotnosti podávame 1 až 2 kvapky minimálne 2x denne. U zvierat medzi 50 až 100 kg je rovnaké dávkovanie ako u človeka, t.j. 5 až 9 kvapiek 1x až 3x denne. U veľkých zvierat (t.j. od 100 kg vyššie) 1 ml (15 kvapiek) na 100 kg živej hmotnosti 1–2x denne. Cytosan a ďalšie prípravky v želatíne: 1 tobolka na malé zviera 1–2x denne, na veľké zviera 2 tobolky na 100 kg živej váhy minimálne 2x denne. U drobných zvierat (do 1 kg) postačuje 1 kvapka na zviera za deň. Prípravky v želatíne nie sú u týchto zvierat veľmi vhodné.

V prípade krémov plne postačuje aplikovať asi 1 až 2 cm krému 2x denne. Krém môžeme použiť po kúpeli ako kondicionér v množstve 2 cm krému na 10 kg hmotnosti zvieraťa a votrieť do vlhkej srsti. Táto forma použitia sa nedá aplikovať často, pretože intervaly medzi kúpeľmi by nemali byť väčšinou kratšie než 14 dní.

Kontraindikácie

Použitie Cytosanu môže eliminovať účinok pravidelne podávaného lieku. Jednoduchým opatrením sa dá táto interakcia odstrániť. Cytosan podávame minimálne 1 hodinu pred podávaním lieku. Cytosan prečistí organizmus a behom uvedenej hodiny stráca ďalšiu účinnosť. Toto opatrenie pomôže aj na lepšie pôsobenie podávaného lieku. Samozrejme je nevyhnutné dávať pozor na obsah draslíka v Cytosane pri ochorení srdca a súčasnom používaní liekov obsahujúcich draslík.

Pri liečbe kortikoidmi alebo používaní iných hormonálnych prípravkov je účinok regeneračných prostriedkov takmer vždy nižší. Preto je vhodné začať s regeneráciou až po vysadení hormonálnej liečby alebo podávať vyššie dávky regeneračného prostriedku.

Je nevyhnutné dávať pozor, aby účinky regeneračných produktov neboli opačné než účinky podávaných liekov. Napríklad v prípade podávania upokojujúcich liečiv väčšinou nie je vhodné užívať Stimaral.

Dôležité je tiež kontrolovať účinné byliny, či nie sú uvedené v kontraindikáciách používaného liečiva. Preto je nevyhnutné dobre si preštudovať príbalové letáky liekov, ale aj regeneračných prostriedkov.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *