Jar pôsobí na prvok Drevo

Podľa TČM (tradičnej čínskej medicíny) máme päť prvkov/elementov, ktoré nám približujú, ako prebieha premena rôznych druhov látok (čiže hmoty). K týmto piatim prvkom patrí: Drevo, Oheň, Zem, Kov a Voda. Pre ľudskú existenciu je týchto päť prvkov nepostrádateľných. Medzi týmito prvkami existujú vzťahy, ktoré môžu byť vo forme rodenia, ovládania, podmaňovania a ponižovania. Tieto vzťahy vysvetľujú možnosti, ako sa môžu k sebe chovať odlišné veci. Podľa teórie piatich prvkov môžeme analyzovať všetky veci zo sveta prírody. Takéto možnosti chovania sa vzťahujú aj na ľudské telo a jeho jednotlivé orgány.

Moderná medicína kladie dôraz na štruktúru ľudského tela a TČM kladie dôraz na funkciu orgánov. Prichádza jar, ktorá pôsobí na prvok Drevo. Drevo je charakterizované slobodným rastom a vonkajším rozvojom. Z orgánov ľudského tela je k prvku drevo pričlenená pečeň, ktorá predstavuje plný jinový tvoriaci orgán( tzv. Cang orgán). S Cang orgánom je vždy spojený aj prázdny skladovací orgán (tzv. Fu orgán), ktorý má jangový charakter a je spojený s funkciou. Takýmto protikladom pečene je žlčník. Tieto dva orgány sú navzájom funkčne spojené a tak sú prepojené aj ich energetické dráhy.

Pečeň v ľudskom organizme plní veľa funkcií. Medzi jej hlavné funkcie patrí:

  1. je zásobárňou krvi pre ostatné orgány ľudského tela
  2. riadi naše emócie
  3. riadi pohyb energie/čchi, jej vzostup a rozptyl a tým zároveň riadi tok krvi a telových tekutín. Zároveň podporuje transformačné funkcie sleziny a transportné funkcie žalúdka.

Činnosť všetkých vnútorných orgánov je závislá na dodávke energie (čchi). Týmto sú všetky vnútorné orgány závislé na funkcii pečene. Ak pečeň funguje normálne, krv a energia je orgánom dodávaná rovnomerne a tým je zaistený harmonický pohyb a chod vnútorných orgánov. Keď je pečeň uvoľnená a vyvážená, v rovnováhe sú aj ostatné vnútorné orgány. Vtedy sú v rovnováhe aj naše mentálne a emočné činnosti. Myseľ je šťastná, srdce je ľahké a uvoľnené, uvažovanie je jasné, myslenie je bystré, energia je harmonická a emócie sú v kľude. Pokiaľ dôjde k narušeniu funkcie pečene, môže dôjsť k takýmto stavom:

  1. funkčnej nedostatočnosti, kedy sa objaví stav depresie doprevádzaný uzatváraním sa do seba, smútkom, precitlivenosťou spojenou s s grganím a vzdychaním. V závažných prípadoch je takýto stav spojený s neschopnosťou komunikovať, s mentálnou apatiou, smútkom a plačom, s rozpínaním a s nepríjemným pocitom na hrudi a s tvárou bez výrazu.
  2. pri stave funkčnej nadmernosti ohľadom drenážnej a disperznej funkcie pečene sa objaví stav vzrušenia doprevádzaný nekľudom a popudlivosťou, nespavosťou a častým a búrlivým snívaním. Tento stav môže byť spojený s pocitom rozpínania hlavy spojeného s bolesťou hlavy, začervenaním tváre a očí. V závažnejších prípadoch je človek hlučný, nekľudný a nevie ovládať svoje správanie.

Z uvedeného jasne vidíme, že chod pečene vplýva nielen na naše emócie ale ovplyvňuje aj naše myslenie. Zároveň naše opakované a dlhodobé emócie ovplyvňujú funkciu pečene.

Krv a telové tekutiny sú v organizme prepravované pomocou energie-čchi a sú tak závislé na toku čchi. Keď v organizme dôjde k poruche toku energie, tento stav môže ovplyvniť jednak pohyb krvi( môže dôjsť k blokáde krvi), ale aj k poruche pohybu telových tekutín a tento stav sa môže prejaviť nadúvaním v súvislosti so zadržiavaním vody alebo to môže vyvolať patologickú produkciu hlienu.

Spriechodňovacia a rozptylovacia činnosť pečene zároveň úzko spolupracuje aj s transformačnou funkciou sleziny, ktorá rozdeľuje, čo z použitej potravy bude použité k výžive tela. Tejto činnosti v TČM hovoríme tzv. stúpanie čistého. Pokiaľ táto činnosť neprebehne v poriadku, je to spojené s točením hlavy a súvisia s tým niektoré druhy hnačiek. Pečeň spolupracuje aj so žalúdkom, ktorý má pri využití potravy transportnú funkciu, v TČM hovoríme v tejto súvislosti o tzv. klesaní kalného, kedy potrava, ktorá bola oddelená ako odpad odchádza do hrubého čreva. Porucha tejto funkcie vedie k zvracaniu, ryhaniu, bolestiam brucha a k zápche.

Pečeň skladuje krv a upravuje dodávku krvi pre ostatné orgány. Tento prívod krvi pre ostatné orgány je stály. V priebehu fyzickej alebo psychickej záťaže pečeň odvedie krv do orgánov, ktoré potrebujú kvôli svojej záťaži viac krvi a tým pádom má nedostatok krvi pre seba. Takýto dlhodobý nedostatok krvi v pečeni spôsobí suchosť očí, nejasné videnie, kŕče šliach a zhoršovanie citlivosti končatín a zároveň nedostatok krvi ovplyvňuje priebeh menštruácie u žien a výron semena až impotenciu u mužov. U žien nedostatok krvi v pečeni môže viesť k poruche menštruačného krvácania, môže vyvolať jednak slabé menštruačné krvácanie alebo jeho vynechanie , ale aj nadmerné menštruačné krvácanie.

V pečeni sídli nehmotná duša, ktorá je závislá na výžive krvou. Krv je riadená srdcom a tak je duša kontrolovaná srdcom. Ak je v pečeni dostatok krvi, duša je dobre zaistená a je spokojná. Pri nedostatku krvi v pečeni človek trpí desivými snami, nekľudným spánkom, námesačníctvom a preludmi.

Vzťah pečene s telom, končatinami a zmyslovými orgánmi:

  1. pečeň riadi šľachy a aj svaly, ktoré musia byť vyživované krvou pečene. Pri nedostatočnej výžive vzniká drevenenie končatín, svalové kŕče a tuhnutie svalov, tras rúk a nôh, kŕče žuvacieho svalstva.
  2. sviežosť pečene sa odráža na nechtoch. Ak pečeň trpí nedostatkom krvi, nechty sú mäkké, jemné, suché, štiepivé, zdeformované a bledé.
  3. otvorom pečene sú oči. V prípade nedostatku krvi(jinu), sú oči suché, svrbia a znižuje sa ostrosť zraku. Pokiaľ splanie v pečeni oheň a stúpa hore, oči sú červené, opuchnuté a bolia, rohovka sa prekrýva zákalom (šedý zákal). Ak pečeň a žlčník postihne vlhko a horúčava, oči môžu zožltnúť. V horúčave v dráhe pečene človek trpí na lepivý sekrét. Tekutinou pečene sú slzy, pri nedostatku krvi v pečeni dochádza k zníženej tvorbe slź.

Vidíme, že na náš zdravotný stav, ale aj na pocity veľmi výrazne vplýva, v akom stave je naša pečeň. Teraz si povieme, čo pre ňu môžeme urobiť. Jednak aké sú možnosti detoxikácie, ale aj aké sú možnosti na doplnenie krvi v pečeni. Najlepšie obdobie na pomoc našej pečeni je jar, vtedy má naša pečeň zvýšenú schopnosť regenerácie. A hlavne si uvedomme, že čo robíme pre našu pečeň, robíme vlastne pre seba. Na naše šťastie, pečeňové bunky majú veľmi dobrú schopnosť regenerácie a tak aj pri už započatých zdravotných problémoch majú nižšie doporučované opatrenia veľký význam. Našej pečeni môžeme pomôcť jednak stravovacími opatreniami ale aj pomocou detoxikačných prípravkov. Naši predkovia mali zaužívané po zime držať tzv. 40-denný pôst, ktorý mal náboženské hľadisko, ale zároveň pomáhal pečeni v jarnej detoxikácii. Na stránke www.milujsvojetelo.sk nájdete tzv. očistu podľa piatich elementov, kedy počas piatich dní prečistíme nielen pečeň, ale celý organizmus.

Výber stravy

Nedoporučované potraviny: pečeň oslabuje hlavne metabolizmus živočíšnych tukov a bielkovín, nakoľko pri ich premene vzniká veľa odpadových látok( indol, skatol, tyramín, triptamín, ketolátky…). Zároveň živočíšna strava obsahuje veľké množstvo tukov, či už zjavných alebo skrytých. Pečeni zároveň škodí nadmiera kyslého, hlavne vo forme obyčajného octu. Energickým, Jangovým ľudom s oslabenou pečeňou, škodí väčšie množstvo cesnaku, vyprážané mäso a ryby, silné mastné bujóny, konzervy, údeniny, mastné studené jedlá. Rovnako nevhodné sú potraviny bohaté na škroby, biela múka, kombinácia mastných a škrobových jedál, čierne korenie, horčica, cibuľa, šťavel, špenát, silná káva a kakao.

Potraviny posilňujúce pečeň: sem patria všetky potraviny prirodzene kyslej a osviežujúcej chuti, ktoré zároveň posilňujú telesné šťavy, s ktorých sa ich premenou tvorí krv. Dostatok krvi je pre pečeň životne dôležitá. Zároveň pečeň posilňujú potraviny zelenej farby( okrem zelenín hore vymenovaných).
Posilňujúce potraviny: zeler, čierny sézam, čakanka, pažítka, pór, lichi, kustovnica, slivky, vínny ocot, jablčný ocot, umeocot a umeboši (makrobiotické pochutiny), ryžový ocot, kvasená kyslá kapusta. Ďalej sem patrí žerucha, zelené zeleniny, špaldová pšenica, raž, jačmenné krúpy (najlepšie č. 10), varené a pečené jablká, klíčené semená, tieto konzumovať len na jar v súlade s prirodzeným cyklom prírody, bambusové výhonky. Nezabudnime naše porcie jedla posypať čerstvými zelenými vňaťami. Veľmi dobre dokážu naše bunky čistiť huby, morské riasy a tzv. Miso( fermentované obiloviny), ktoré dokážu z bunky vypudiť aj ťažké kovy.

Vhodné čaje: ostropestrec mariánsky, púpava lekárska, čakanka obyčajná, horec žltý, nechtík lekársky, vachta trojlistá, pu-erh.

Detoxikačné prípravky: osobne mám veľmi dobrú skúsenosť s potravinovými doplnkami f. Energy. Základným kameňom ponuky je tzv. Pentagram, kedy päť prípravkov korešponduje s piatimi základnými prvkami, s energiou ktorými spolupracujú. Tieto prípravky prispievajú k detoxikácii a ozdraveniu organizmu. Vyššie spomenuté zdravotné problémy ošetruje Regalen. Používa sa pri ekzémoch, alergiách, zažívacích ťažkostiach, nechutenstve, pri funkčných poruchách žlčníka, žlčových kameňoch, pri lupienke, astme a chronických stavoch týchto ochorení. Pri žlčových kameňoch by som okrem kúry s Regalenom doporučila piť čaj, ktorému hovoria „ drvič kameňov“. Je to čaj Chanca piedra, ktorý uvoľní hladké svalstvo a tak kameň nahlodaný Regalenom sa môže vypudiť prirodzeným spôsobom.

Cytosan Inovum bioinformačný regeneračný prípravok obsahujúci zmes humínových látok, kyselinu jantárová, silymarín a zelený íl. Svoou skladbou významne ochraňuje bunky a pomáha detoxikovať organizmus s výrazným zameraním na žalúdok a povrch čriev, čím výrazne pomáha ľuďom trpiacim na celiakiu, Crohnovu chorobu a podobné problémy. Oveľa výraznejší účinok má Cytosan. Má tak silný detoxikačný účinok že likviduje rôzne druhy pliesní a vírusov. Je vhodný ako prevencia infarktu myokardu a mozgovej mŕtvici, ochoreniach pohybového ústrojenstva. Má preventívny vplyv na rozvoj niektorých druhov rakoviny.

Zelené potraviny: Barley, Chlorella a Spirulina Barlej. Ide o bioinformačné prípravky z mladého jačmeňa alebo sladkovodných rias Chlorella alebo Spirulina. Sú vhodné po očiste pečene Regalenom a podľa potreby aj niektorým druhom Cytosanu a slúžia na doplnenie Jinu pečene, čiže aby pečeň mala dosť krvi a telových tekutín a mohla dobre fungovať.

Z horeuvedeného vidíme, že pečeň plní v organizme veľa funkcií, mnohé funkcie pečene neboli ani spomenuté, ako napr. tvorba faktorov potrebných k zrážaniu krvi. Aj znížená funkcia štítnej žľazy má svoj pôvod v zníženej funkcii pečene, ktorá nesprávne metabolizuje cholesterol potrebný k tvorbe hormónov, ktoré produkuje štítna žľaza.

V záujme spokojného a šťastného života je nanajvýš potrebné regulovať záťaž pečene jednak stravou a vhodnou detoxikáciou, ale aj strážením patologických emócií.

Uvedomme si, že život bez pečene nie je možný a podľa toho sa k svojej pečeni správajme.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *