Zábavné chudnutie

Verili by ste, že schudnúť a zlepšiť svoj zdravotný stav sa dá aj spôsobom, ktorý nie je založený na počítaní kalórií? Dokonca, že je oveľa dôležitejšie konzumovať plnohodnotné potraviny a prispôsobovať sa okolitým podmienkam, tomu, aký máte zdravotný stav, akú prácu vykonávate, či ste muž alebo žena… Skrátka ako sa naučiť nastaviť si individuálny jedálny lístok chrániaci pred civilizačnými ochoreniami a podporujúci štíhlosť a vitalitu.

V sobotu, 8. mája 2013 v príjemnom prostredí MŠ Montessori, sídliacej v Malých Tatrách (Spojená škola-Špeciálna ZŠ) sa stretla skvelá partia na: “Kurze chudnutia s dlhodobým účinkom“. Na kurze sme sa naučili ako funguje naše trávenie, aký druh potravín ochraňuje naše telo pred civilizačnými ochoreniami a zároveň dodáva telu všetko potrebné k tomu, aby sme nemali potrebu podnikať nájazdy na chladničku a špajzu. Naučili sme sa, aké druhy potravín je vhodné konzumovať počas dňa, ale aj iné zaujímavosti. Vedomostí , ako zostaviť správny jedálny lístok nájdeme v mnohých knihách, na internete , v časopisoch a pod. Naučiť sa pripravovať zdravé jedlo prakticky je však o niečom inom. A práve o to nám išlo. Kurz viedla, poradkyňa pre výživu a wellness Anna Svrčeková, s bohatými praktickými skúsenosťami.

Stretli sme sa o 9 hod v priestoroch MŠ Montessori. Na stoloch nás čakal čerstvo upečený ovsený chlebík s makovou a sézamovou posýpkou a a pravý japonský zelený čaj kukicha. Chlebík upiekla lektorka kurzu. Po uvítaní a vzájomnom predstavení, varechu prevzali absolventi kurzu. Najskôr nám bolo teoreticky vysvetlené, aké druhy potravín ochraňujú naše zdravie a zároveň nám  pomáhajú získať optimálnu váhu ale aj  ako ich správne pripraviť. Potom sme začali štýlom: „ Čo si navaríš, to zješ.“ A výsledný efekt bol zaujímavý. Spoznali sme nové chute a potraviny. A hlavne sme si uvedomili, že pokiaľ k príprave jedla použijeme kvalitné potraviny, jedlo má vlastnú výbornú chuť.

Na raňajky sme si pripravili sladkú pšenovú kašu s ovocím a morskými riasami Arame. Na obed sme si navarili Miso polievku s riasou wakame, fazuľky azuki na póre, robi mäso na prírodno s krúpami a ryžou natural. Ako prílohu sme mali mliečne kvasenú zeleninu, tzv. pickles a svieži šalát ochutený umeoctom. Ako dezert sme si pripravili jahodový rôsol s riasou agar-agar. Keď sme na olovrant vyskúšali opečené mandle a tekvicové semiačka, nechceli sme veriť, ako chuť potravín dokáže zmeniť ich kuchynská úprava. Boli výborné a zároveň ľahko straviteľné. Vyskúšali sme aj nápoj zo semiačok chia, ktorý telu dodá dlhodobú energiu a tiež veľa vitamínov a kvalitných olejov. Na večeru sme sa učili ako si veľmi jednoducho pripraviť sushi rolky.

Poobede sme mali prednášku o tom, aké dôležité je neustále čistiť naše telo a bolo nám vysvetlené, že mnohé choroby majú pôvod v zanesení tela jedmi a odpadovými produktami. Dozvedeli sme sa ako robiť detoxikáciu tela a ktoré potraviny a liečebné produkty telu pomáhajú.

Nastal čas ísť domov. Naše stretnutie bolo veľmi podnetné. Dozvedeli sme sa, ako si pripraviť stravu posilňujúcu a ochraňujúcu naše telo. Strava je zároveň chutná, s jednoduchou prípravou. Zohľadňuje nielen analytickú skladbu jedál, ale zároveň dbá o vyváženosť kyselín a zásad a zohľadňuje aj, aký druh energie telu dodá. A čo to má všetko spoločné s chudnutím? Keď telu dodáme všetko potrebné, odpadnú „zájazdy“ na chladničku alebo špajzu. O pravdivosti tohto výroku sme sa presvedčili v sobotu. Jedli sme naposledy o 17 hod. V sobotňajší večer sme nepodnikali nájazdy na chladničku, ani na naše tajné zásoby. A len tak mimichodom, tento typ stravovania ozdravuje a čistí naše telo. Viete, koľko odpadu z priemyselne spracovaných potravín(čiže tzv.rafinovaných potravín) v sebe nosíme? Je to 4-6 kg z našej hmotnosti. Nebudú to tie kilogramy, ktoré sa už roky pokúšame márne zhodiť?

Povedali sme si, že toto naše stretnutie nebolo posledné. V krátkom čase sa chceme naučiť, ako si pripravovať zdravé pečené a aj nepečené sladkosti a ako zavárať kompóty bez cukru so zvýšeným obsahom minerálnych látok.

Recept na ovsený chlebík

Potrebujeme: 1 sáčok ovsených vločiek(400 g), 1 dcl oleja, 1 lyžičku soli, 2-3 hrste pomletých ľanových semien, rôzne druhy semien ako napr. slnečnicové a niekoľko dcl vody a 100g celozrnej múky. Na posýpku mak alebo sézamové semeno.

Postup: prísady zmiešame s takým množstvom vody, aby sme dostali polohusté cesto. Necháme stáť 1 hod. Pokiaľ je cesto príliš husté, pridáme trochu vody, pokiaľ je riedke, trochu múky. Správne pripravené cesto je také, ktoré sa dá nabrať na lyžicu a dá sa rozotrieť. Pripravíme si plech vystretý papierom na pečenie a jednu neplnú lyžicu cesta rozotrieme do podoby placky na plech. Pripravíme asi 40 placiek na 2 plechy. Pečieme pri 230 stupňoch asi 20-30 min , pokiaľ placky po okrajoch jemne nezčervenejú.

S účastníkmi kurzu spracovala Anna Svrčeková.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *