Varenie podľa piatich elementov alebo potrava ako liek

V sobotu, 9. apríla 2016, v čase od 9-18 hod prebiehal jeden veľmi vydarený kurz. Kurzu sa zúčastnilo 17 ľudí.

Členovia Energy mali záujem o spoznanie toho, ako fungujú princípy čínskej medicíny v dennom živote. A tak v januári a vo februári 2016 sme 5 piatkových odpoludní strávili nad teóriami čínskej medicíny. Po kurze následne vystála otázka, ako naučené vedomosti uplatniť v našom bežnom živote. Zareagovala som, že som síce už robila kurz varenia makrobiotickej stravy,  môžem naučiť a ukázať ako používať potraviny podľa zásad čínskej medicíny, avšak je však veľmi ťažké nájsť vhodné priestory s kuchynkou. Avšak Majka Magálová sa ozvala, že to nie je problém. Tak som sa chopila príležitosti.

Čakala ma asi mesačná práca. Pripravila som si prezentáciu danej témy, kde bolo rozobraté:

  • Stravovanie podľa 5 elementov, čiže aké potraviny patria ku prvku: Drevo, Oheň, Zem, Kov a Voda a ako ich používať a využívať jednak v priebehu roka ale aj pri rôznych zdravotných komplikáciách
  • Chuť jednotlivých potravín a ich vplyv na jednotlivé orgány a ako to vhodne využiť
  • Termická energia potravy a jej využitie v priebehu roka a ako ju použiť v prípade zdravotných problémov

Potom som potrebovala nakúpiť potraviny a vymyslieť vhodný jedálny lístok pre celú skupinu. Čínska medicína totiž nerozlišuje potraviny ako západná medicína podľa toho čo telu dodáme, ale ako ich vie telo spracovať, čo záleží od nášho aktuálneho zdravotného stavu. Existujú potraviny, ktoré majú na ľudské telo veľmi priaznivé účinky a tak ako povedal jeden z účastníkov kurzu: „90 % potravín som videl prvý krát v živote“, mnohé z nich nie sme naučený používať. V rámci kurzu bolo podľa diagnostiky jazyka účastníkom doporučené akým smerom nastaviť svoju výživu.

Ako mi hovorili mnohí účastníci predchádzajúceho kurzu čínskej medicíny, všetci vrátane mňa, sme sa veľmi tešili na naše stretnutie. Už počas prvého kurzu sa vytvorila veľmi dobrá partia a ja sama som na konci kurzu čínskej medicíny povedala, že dúfam že sa budeme ešte stretávať, mnohí ľudia by mi veľmi chýbali keby som s nimi stratila kontakt.

A takýto bol náš jedálny lístok, a toto všetko sme vyskúšali:

  • Na raňajky kašu nasladko a kašu naslano. Tá sladká bola z vopred dva dni namočenej špaldy. Pôvodne som chcela ukázať ako sa pripravujú klíčené semiačka a obilie, avšak v prípade špaldy som začala neskoro. Tak sme ju teda využili do kaše, dali sme ju asi 15 min povariť, pridali sme prepláchnuté pšeno, sušené brusnice a kustovnicu a varili asi 15 min. Pšeno ako jedinú obilninu je potrebné prepláchnuť aj vriacou vodou, táto ju zbaví horkosti a potom ešte studenou vodou. Na konci varu sme pridali nastrúhané jabĺčka o kašu ochutili škoricou a rôznymi nasucho opraženými semiačkami ako sezam, vlašské orechy, slnečnica…
  • tá slaná kaša bola z vopred uvarených jačmenných krúpov spolu s morskými riasami Arame, ktoré som uvarila doma v predchádzajúci večer. Takto je možné v chladničke niekoľko dní skladovať všetky uvarené obilniny a len ich pred konzumom zohriať a ochutiť. Zohrejeme ich tak, že k nim pridáme trochu prevarenej vody a necháme ich krátko prevrieť. Ak máme viac času, zohrejeme trochu oleja, na ktorý dáme posekanú cibuľu alebo nastrúhanú bielu reďkev. Zaraz posolíme a tak vďaka tomu sa bude zelenina nie pražiť ale dusiť. Pridáme krúpy, podlejeme vodou a necháme prevrieť. Ochutíme gomasiom z čierneho sezamu: nasucho opražiť 1 lyžičku soli a osobitne opražiť 1 sáčok sezamu, zmiešať a podrviť na 80 % v mažiari. Na 1 porciu dáme asi ½ lyžičky gomasia. Pridáme podľa chuti semiačka a oriešky. Zajedáme pickles-kvasená zelenina a kúskom nejakej sviežej zeleniny, v našom prípade to boli kolieska reďkve.
  • Ako nápoj sme si varili čaj z kustovnice, ak nie je biologicky pestovaná, radím pred varením umyť na sitku. Ďalší nápoj, ktorý sme vyskúšali bol z obilninovej kávy Caro, trošku škorice a vody, ktorú sme nechali prevrieť s kardamonom, asi 8 zrniek na 2 l vody.
  • Na obed sme varili šampiónovú polievku na červenom víne a cícer na mrkve a ako prílohu sme mali ryžu natural zn. Basmati, doporučujem pre jej jemnú chuť. Konzumovaná potrava má mať 5 chutí a tak sme si pripravili zeleninový šalát zmiešaním zvyšku pickles, zaparenej čínskej kapusty, cibule, reďkve, ľadového šalátu a trochy červenej papriky. Pridali sme olej a dochutili umeboši octom.
  • Ako dezert sme mali kus-kus s carobom. Do hrnca dáte 4 lyžice nasekaných hrozienok, 2 lyžice nasekaných orechov, štipku soli, asi 5 dcl vody, chviľu necháte prevrieť, pridáte 2 lyžice carobu/kakaa, 2 lyžice sladu a 250 g kus-kusu. Necháte na teplej platni pokiaľ kus-kus nevstrebe všetku vodu. Dáte do malých ozdobných misiek alebo utlačíte na plech. Posypať napr. nasucho opraženými mandlami alebo opraženým kokosom.

Pre ľudské zdravie nie je dôležité len to čo zjeme, ale aj v akom duševnom rozpoložení sa nachádzame. Všetci sme s radosťou uvítali možnosť oboznámiť sa s autogénnym tréningom. Tento viedla profesionálne Majka Magálová a ukázala nám jednu z ciest ako v tejto uponáhľanej dobe nájsť vnútorný pokoj.

Keby som mala zhodnotiť prínos kurzu pre jeho účastníkov, najčastejšie mi ľudia hovorili o tom, že im kurz otvoril oči a prestali sa na stravu pozerať len pohľadom tuky, cukry, bielkoviny, vitamíny, minerály, enzýmy… Oveľa dôležitejšie je jesť podľa toho, čo nám ponúka dané ročné obdobie, teda prispôsobiť sa vonkajším podmienkam, brať zreteľ aj na náš konkrétny zdravotný stav a telo potravou podľa potreby ohrievať, ochladzovať, upokojovať alebo oživovať s cieľom dosiahnuť telesnú a duchovnú harmóniu.

Jedna Odpoveď

  1. Michaela Melichová
    Michaela Melichová 29. Január 2020 na 9:15 | | Odpovedať

    kedy bude najbližší kurz?

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *