Vhodná a primeraná strava I. – Úvod

Súčasná doba nám ponúka mnoho technických vymožeností. Vďaka nim máme omnoho ľahší život ako naši predkovia. Zároveň sme ale čoraz menej spojený s prírodou a jej prirodzenými cyklami. Naši predkovia nám zanechali odkaz v rozprávke, kde 12 mesiačikov hovorí Maruške: „Maruška, a kto ťa to poslal v zime na jahody?“ V súčasnej dobe nie je žiadnym problémom kúpiť si v zime akékoľvek ovocie alebo zeleninu. Je nám to ale na osoh?

Najskôr si položme otázku prečo jeme. Jedlo je pre nás zdrojom energie. Chápeme, že naše auto potrebuje kvalitné palivo a olej, vieme, že ináč sa ľahko zanesie. Keď príde na naše telo, zabúdame, že tiež funguje podľa zákonov fyziky. Aby naše telo dobre fungovalo, tak isto ako auto, potrebuje kvalitný zdroj energie s čo najmenším množstvom odpadu. Pokiaľ toto nerešpektujeme, telo postupne opustia sily a do nášho tela sa nasťahujú zdravotné problémy. Takmer za všetkými zdravotnými problémami ale nachádzame problém zanesenia organizmu odpadovými látkami. Nedávno bol deň zvláštnych nových chorôb. Ľudstvo hľadá pomenovanie novej choroby. Možno by bolo oveľa efektívnejšie starať sa o svoje telo a dávať mu vhodnú potravu a pravidelne ho čistiť. Ináč sa môžeme stretnúť s takými problémami, že naša váha sa môže zvyšovať a čo je ešte horšie, nevyhneme sa zdravotným problémom. Nie vždy je to však len o tom, koľko jeme. Je to aj o kvalite, v ktorej stravu konzumujeme.

Potraviny môžeme hodnotiť z troch pohľadov:

  1. analytický, t. j. čo potravina obsahuje
  2. energetický, t. j. akú energiu organizmu prináša
  3. z pohľadu kyselín a zásad

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *