Vhodná a primeraná strava IV. – Pohľad na kyseliny a zásady

Ako potrava prechádza našim tráviacim traktom, stretáva sa z rôznou hodnotou pH. Vďaka tomu sa potrava štiepi. Naše zdravie je závislé najviac na hodnote pH v tenkom čreve. Tu je potrebné zásadité prostredie pH (8,2 -8,5). Dokonalosť trávenie ovplyvňuje kvalitu krvi a buniek. Krvné riečište má veľmi malé rozpätie pH (7,37 -7,43). Pokles alebo vzostup pH vážne ohrozuje zdravie človeka. Na hodnotu pH vnútorného prostredia majú vplyv jednak faktory vonkajšieho prostredia, kde patria hlavne rôzne toxické vplyvy, vplyv chémie, elektrosmogu a ťažkých kovov. Hodnotu pH výrazne ovplyvňuje naša strava, ktorá pôsobí ako vnútorný vplyv. Z hľadiska konzumovanej potravy si musíme uvedomiť, že nie vždy tu platí merítko chuti. Potraviny majúce kyslú chuť (napr. citrón alebo kyslá kapusta), sa v organizme chovajú ako zásada. Sladký cukor zas pôsobí prekyslujúco. Mlieko pijeme pri otrave kyselinami ako zásaditú potravinu. Pri jeho trávení, vďaka obsahu tuku a bielkovín, sa stáva kyselinotvornou potravinou. Na pH nášho vnútorného prostredia má výrazný vplyv správne dýchanie. Ak vydychujeme málo CO2, dochádza k prekysleniu našej krvi. Aby náš metabolizmus fungoval bez chýb, potrebujeme aby naša strava bola z hľadiska pH vyrovnaná.

  • Kyselinotvorné potraviny: tuk, jednoduchý cukor, biela múka
  • Mierne kyselinotvorné potraviny: obilie (najmenej pšeno), strukoviny a orechy
  • Neutrálne potraviny: ovocie jedené ako samostatný chod
  • Zásadité potraviny: zelenina tesne po uvarení, kvasená zelenina, morské riasy, mandle a olejnaté semená (okrem maku)

Pozor na osobitné trávenie jednoduchých a zložených cukrov. Keď ich jeme spolu, napr. vločky s ovocím alebo sladené vločky, organizmus zaregistruje výraznú sladkú chuť a spustí tvorbu enzýmov štiepiacich jednoduché cukry. Zároveň zablokuje tvorbu enzýmov tráviacich zložené cukry a tak sa obilnina nerozloží a ide do ďalších oddielov čreva, kde sa stáva potravou pre plesne.

Záver

Keď dbáme na správne stravovanie, je potrebné myslieť aj na vyváženosť pH, pričom vyváženosť dosiahneme konzumovaním hlavne zeleniny, kvasenej zeleniny, morských rias, mandlí a olejnatých semien, ktoré majú zásaditú reakciu.

Zanechať odpoveď

Current month ye@r day *